Započeo je dvodnevni 15. ZeGeVege festival.     Foto: AA

Započeo je dvodnevni 15. ZeGeVege festival na kojem se predstavlja 80-ak izlagača isključivo biljne zdrave hrane, ekoproizvoda, kozmetike koja nije testirana na životinjama, proizvođača ekološki prihvatljivih ambalaža i udruga koje promiču održivi razvoj.

Organizator ZeGeVege festivala je Udruga Prijatelji životinja čiji je predsjednik Luka Oman poručio kako je cilj ovog festivala informirati širu javnost što je to veganski način života i veganska hrana.

“Kroz direktne degustacije, promotivne prodaje, restorane koji ovdje nude vegansku hranu želimo približiti ljudima održiv način života. Kada vidimo koliki se enormni resursi troše zbog namirnica životinjskog podrijetla, mlijeka, mesa i jaja, zaista, možemo shvatiti što nam je sada potrebno činiti. Ne možemo svi kupiti električni auto, ali kada idemo u trgovinu, možemo kupiti neki veganski proizvod i to je prvi korak kojeg možemo napraviti za planet i životinje koje ćemo time spasiti, a na kraju će nam se sve vratiti dobrim zdravljem”, izjavio je Oman.

Istaknuo je kako je moto ovog festivala “Zaista je dobro živjeti i pustimo druge da žive!” te dodao kako se oko 80 posto obradivih površina koristi za uzgoj životinja, dok se godišnje oko 80 milijardi životinja ugoji i ubije za hranu.

Ovaj festival se ne organizira za vegane i vegetarijance, nego upravo za ljude koji se žele informirati i koji žele napraviti malu promjenu u svom životu, zaključio je Oman.

Uz brojne izlagače koji na Europskom trgu posjetiteljima nude svoje proizvode, na Festivalu će se održati i brojna predavanja vezana uz veganski način života i prehrane.

ZeGeVege festival, koji se održava pod pokroviteljstvom Grada Zagreb 1. i 2. rujna 2023, dio je međunarodne manifestacije Veganmania koja se održava u Beču, Minhenu i u još 15 europskih gradova.

TRT Balkan / agencije