Hrvatski premijer Andrej Plenković odluku o povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku za ukapljeni nazvao je strateškom.      Foto: Hina

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojen je prijedlog odluke o povećanju sigurnosti opskrbe plinom izgradnjom plinovoda Zlobin – Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje.

Hrvatski premijer Andrej Plenković odluku o povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku za ukapljeni nazvao je strateškom.

“Idemo u investiciju za postojeći brod, s ciljem da ima kapacitet od 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje. S tim je povezana i investicija u drugu cijev na dionici Zlobin – Bosiljevo, čime omogućavamo ne samo potpunu sigurnost opskrbe plinom Hrvatske kada je riječ o potrebama kućanstava i gospodarstva, odnosno industrije, nego činimo Hrvatsku regionalnim energetskim ‘hubom’ kada je riječ o kvalitetnom korištenju terminala za ukapljeni prirodni plin”, kazao je Plenković.

Premijer je najavio i korištenje sredstava iz europskog plana “REPowerEU” za izgradnju energetske infrastrukture. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović istaknuo je kako će ova investicija koštati 180 milijuna eura, s tim da će 25 milijuna eura biti namijenjeno za proširenje kapaciteta LNG terminala, a 155 milijuna za proširenje navedene plinovodne mreže.

Iskoristit će se sva dostupna sredstva iz EU fondova, kao i sredstva iz državnog proračuna Hrvatske, zaključio je ministar Filipović.

Premijer je dodao kako se skladište plina “Okoli” u okviru energetskih priprema za zimu puni ubrzanom dinamikom, s tim da je do sada zapunjenost dosegla 68 posto, kao i da se početkom listopada očekuje premašenje popunjenosti ovog skladišta od 90 posto.

TRT Balkan / agencije