Direktor projekta Rijeka Gateway rekao je kako se radi o terminalu koji će imati nultu stopu emisije ugljika, u skladu s najvišim europskim standardima za korištenje obnovljivih izvora energije.    Foto: AA

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković sastao se u Luci Rijeka s predsjednicom Vlade Kraljevine Danske Mettom Frederiksen koja boravi u dvodnevnom radnom posjetu Hrvatskoj.

Po dolasku u Hrvatsku, predsjednica danske Vlade s hrvatskim premijerom susrela se u Luci Rijeka, gdje su obišli lokaciju terminala Zagreb Deep Sea, budući Rijeka Gateway terminal, u čijoj izgradnji sudjeluju danska tvrtka Maersk i domaća tvrtka Enna Logic.

Terminal će s radom započeti 2025. godine, a sada je postavljena temeljna infrastruktura kojom su se Riječka luka i Lučka uprava spojile s kopnom.

Završetkom projekta, Rijeka bi se pozicionirala kao vodeća kontejnerska luka na sjevernom Jadranu kojom bi se otvorio morski izlaz za središnju i jugoistočnu Europu.

Koncesija dansko-hrvatskom konzorciju dana je na rok od 50 godina, a u naredne dvije godine u ovaj projekt investirat će se više od 480 milijuna eura i zaposliti oko 1.100 radnika.

“Očekujemo da će ovo biti prekretnica za Rijeku kao luku koja će dobiti visoko automatizirani i digitalizirani terminal koji će pozicionirati Rijeku na međunarodnoj karti logistike, na sasvim novoj ruti koja će Rijeku vratiti gdje je nekada bila“, izjavio je Tomislav Žunić, Direktor projekta Rijeka Gateway.

Dodao je kako se radi o terminalu koji će imati nultu stopu emisije ugljika, u skladu s najvišim europskim standardima za korištenje obnovljivih izvora energije.

U cilju ostvarenja konkurentnosti, Lučka uprava Rijeka je započela realizaciju novog Deep Sea kontejnerskog terminala koja jamči nove suvremene lučke kapacitete. To je najznačajnija komponenta Rijeka Gateway projekta, terminal zamišljen kao ravno pristanište konačne dužine 680 metara s prosječnom širinom od 300 metara.

Planirana dubina mora uz pristanište iznosi minimalno 20 metara i omogućava prihvat kontejnerskih brodova svih veličina. Terminal se gradi u dvije faze, pri čemu prva faza uključuje izgradnju pristaništa u dužini od 400 metara, a druga faza izgradnju dodatnih 280 metara.

Po završetku obje faze, luka Rijeka će raspolagati obalom ukupne dužine od 680 metara. Vlada Republike Hrvatske u suradnji s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD) pokrenula je Projekt obnove riječkog prometnog pravca – Rijeka Gateway Project.

Rijeka Gateway je najopsežniji projekt od osnivanja Republike Hrvatske čime je pokrenuta sveobuhvatna revitalizacija dijela riječkoga obalnog prostora. Program Rijeka Gateway nije namijenjen isključivo izgradnji i modernizaciji luke, već je osmišljen i kao potpora hrvatskom gospodarstvu.

TRT Balkan / agencije