U zagrebačkom hotelu ”Westin” uvodnim obraćanjima visokih hrvatskih, ukrajinskih i europskih dužnosnika svečano je otvorena dvodnevna Međunarodna donatorska konferencija o razminiranju Ukrajine.      Foto: AA

U zagrebačkom hotelu ”Westin” uvodnim obraćanjima visokih hrvatskih, ukrajinskih i europskih dužnosnika svečano je otvorena dvodnevna Međunarodna donatorska konferencija o razminiranju Ukrajine.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ukrajinska ministrica gospodarstva Julija Sviridenko potpisali su jučer Sporazum o suradnji u području protuminskog djelovanja kako bi se ublažile socioekonomske, sigurnosne, ekološke i druge posljedice proizašle iz opasnosti od eksplozivnih ostataka rata.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković istaknuo je kako je cilj konferencije humanitarno razminiranje Ukrajine, ali iskaz potpore i jedinstva Hrvatske i ostalih zemalja članica Ukrajini koja je suočena s brutalnom ruskom agresijom.

Razminiranje, gospodarska i fizička obnova te teritorijalna cjelovitost Ukrajine glavne su poruke ove konferencije, poručio je hrvatski premijer koji je podsjetio kako će za šest dana proteći 600 dana od početka agresije na Ukrajinu.

Namjera je postizanje financijske i operativne podrške te strukturirani plan rješavanja mina na ukrajinskom teritoriju, pri čemu je dragocjeno iskustvo Hrvatske, u kojoj će proces razminiranja potrajati 30 godina, do 2026. godine.

Procjene su da će trošak razminiranja Ukrajine iznositi oko 10 posto ukupnog troška obnove cijele porušene infrastrukture zemlje, rekao je Plenković.

„Hrvatska je do sada već dala pet milijuna eura za proces razminiranja Ukrajini, a najavljujem da ćemo sutra na Vladi donijeti odluku o dodatnih pet milijuna eura kao doprinos Hrvatske kao zemlje domaćina ove međunarodne donatorske konferencije“, izjavio je premijer Plenković.

Između Hrvatske i Ukrajine razrađen je program koji će omogućiti uključivanje hrvatskih strojeva i ekspertize u razminiranju u skladu, zatim edukacijski program o sigurnosti te psihosocijalni programi rehabilitacije itd. Osim razminiranja, Hrvatska će Ukrajini savjetodavno pomoći i u budućem procesuiranju ratnih zločina.

Okupljenima na donatorskoj konferenciji obratio se ukrajinski premijer Denis Šmihal putem videoveze koji je poručio kako primjer Hrvatske inspirira Ukrajinu, daje joj snagu i samopouzdanje, s obzirom na put Hrvatske od zemlje u ratu do članice EU-a i NATO saveza te zemlje s uspješnim gospodarskim rastom.

„Za nas je minski rat manifestacija ruskog genocida, minirane su ceste, šume, poljoprivredna zemljišta, škole, vrtići, bolnice, igrališta i stambene zgrade, potencijalno oko 30 posto ukrajinskog teritorija, 174.000 kilometara kvadratnih je pod minama, što je površina triput veća od površine cijele Hrvatske, dok je oko šest milijuna ljudi u potencijalnoj opasnosti“, izjavio je Šmihal.

Podsjetio je kako je do sada od mina u Ukrajini smrtno stradalo 250, dok ih je oko 500 ozlijeđeno, a te se brojke svaki dan povećavaju, tako da su procjene stručnjaka da bi od mina i eksplozivnih naprava moglo stradati oko 10.000 civila ako se proces razminiravanja ne ubrza.

Svjetska banka procijenila je da će troškovi humanitarnog razminiranja Ukrajine iznositi preko 37 milijardi dolara, a Ukrajina raspolaže s nedovoljnih 3.000 tehničara za razminiranja i 27 vozila za tu namjenu, ocijenio je ukrajinski premijer Šmihal.

Svoju podršku procesu razminiranja Ukrajine i ovoj konferenciji ispred Europske komisije dao je svojim obraćanjem i Virginijus Sinkevičius, povjerenik Europske komisije za okoliš, oceane i ribarstvo, a na konferenciji je nazočila i prva zamjenica predsjednika Vlade Ukrajine i ministrica gospodarstva Julija Sviridenko.

Međunarodna donatorska konferencija o razminiranju Ukrajine održava se o organizaciji Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Ukrajine, a na njoj, uz visoke hrvatske i ukrajinske dužnosnike, sudjeluje više od 35 predstavnika izaslanstva država i međunarodnih organizacija, čelnika kompanija i drugih predstavnika partnera ove globalne inicijative.

TRT Balkan / agencije