Na upit koje su to tajne uspjeha, Eroglu je kazao da tajna leži u postavljanju velikih ciljeva.          Foto: AA

Povodom 20 godina rada Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) u kampusu te visokoškolske ustanove održana je konferencija na kojoj je počasni gost bio ugledni turski profesor, bivši parlamentarac i bivši ministar šumarstva i vodoprivrede Republike Turkiye Veysel Eroglu.

Rektor IUS-a Ahmet Yildirim je u uvodnom obraćanju govorio o uspjesima koje je ovaj univerzitet ostvario u protekle dvije decenije na način da je postao jedan od najprestižnijih u regiji i Evropi.

Yildirim je kazao da je tema današnje konferencije “Tajne uspjeha“, a da je počasni gost Eroglu pravi izbor govornika jer je oličenje uspješnog čovjeka i intelektualca na svim poljima života i da studenti mogu mnogo toga korisnog čuti i naučiti od njega.

Bivši turski ministar Eroglu je za Anadolu kazao da je počašćen prilikom da ponovo posjeti Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo, a da mu je posebna čast prisustvovati ovom događaju na IUS-u za koji je kazao da je jedan od najprestižnijih univerziteta u svijetu.

“Kao neko ko je ulagao napore od samog osnivanja ovog univerziteta mogu slobodno reći da je IUS najprestižniji univerzitet na Balkanu i ovom dijelu Evrope. Ima prekrasan kampus i kvalitet edukacije je na najvišem nivou. Nastavni kadar i studenti su konkurentni onima sa najvećih univerziteta u svijetu“, kazao je Eroglu.

Na današnjoj konferenciji je Eroglu govorio o tajnama uspjeha na primjeru uspjeha koje decenijama niže Republika Turkiye pod vodstvom njenog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogaa.

“Studentima ću pričati o tajnama kako postići uspjeh. Ukratko ću im govoriti i o tome kako smo osnovali i pokrenuli ovaj univerzitet. Govorit ću nešto i o historiji“, rekao je Erdoglu.

Na upit koje su to tajne uspjeha, Eroglu je kazao da tajna leži u postavljanju velikih ciljeva.

“Tajna uspjeha je postaviti veliki cilj i predano raditi na njegovom ostvarenju, savladavajući sve prepreke. Potrebno je izraditi plan i program i uči u utrku s vremenom. To su glavne tajne i o tome ću studentima detaljnije govoriti. Mi smo sve to proživjeli i u slučaju osnivanja IUS-a. Postavili smo veliki cilj, rekli da ćemo ovdje podići najljepši kampus na svijetu i ovaj projekt su i radili najugledniji arhitekti“, kazao je Eroglu.

Ističući kako Turkiye i njen narod imaju posebnu ljubav prema Bosni i Hercegovini i svim njenim narodima, Eroglu je kazao da će Turkiye nastaviti pružati podršku stabilnosti i razvoju BiH na svim poljima.

Ističući kako su svježa sjećanja na agresiju na BiH i patnje koje je narod BiH proživio u prvoj polovici 90-tih godina prošlog stoljeća, Erdoglu je kazao da danas svjedočimo velikoj tragediji u Palestini i da mladim treba savjetovati da ulažu u sebe kako bi sutra mogli donositi rješenja i pomagati potlačenim narodima.

“Moj savjet studentima je da mnogo rade jer u svijetu postoji velika konkurencija. Trebaju mnogo raditi na velikim ciljevima na bazi one izreke da je najbolji onaj u zajednici od kojeg ljudi imaju koristi“, poručio je Eroglu.

TRT Balkan / agencije