Kurti je izjavio da su ljudska prava suština i temelj civilizacije i da je sve mnogo teže ako se u ta prava ne veruje.         Foto: AA

Konferencijom "Borba protiv govora mržnje: državne obaveze" nevladina organizacija Incijativa mladih za ljudska prava Kosovo započela je 10. izdanje Nedelje ljudskih prava.

Na konferenciji su učestvovali premijer Kosova Albin Kurti, ombudsman Naim Qelaj, ambasadori i drugi predstavnici institucija i organizacija koje se bave ljudskim pravima. Razgovaralo se o obavezama države u suzbijanju i prevenciji govora mržnje, s posebnim osvrtom na značaj međuinstitucionalne saradnje aktera u pravosudnom sistemu.

Kurti je izjavio da su ljudska prava suština i temelj civilizacije i da je sve mnogo teže ako se u ta prava ne veruje.

"Ljudska prava trebalo bi da se koriste što je više moguće da se istakne da je svako od nas nedeljivo ljudsko biće, jer je pojedinac nedeljiv. Dakle, svako od nas je nedeljiv, ali smo svi zajedno u društvu. Ovo polazište je suština i temelj civilizacije", naglasio je on.

Kosovski premijer je rekao da je clada izgradila mehanizme i online platformu "Prijavi diskriminaciju". Pozvao je građane da prijave diskriminaciju gde god da na nju naiđu.

"Unapređujemo politike, jačamo institucionalne mehanizme i povećavamo budžete neophodne za primenu zakona i promociju, poštovanje i garantovanje ljudskih prava", dodao je Kurti.

Direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Kosovo Marigona Shabiu rekla je da ljudska prava nisu lično mišljenje, već su univerzalna i neotuđiva prava za sve, bez razlike.

"Politički lideri i svi mi, privremeni smo, ali država i nasleđe koje se ostavi, ostaviće trajni trag", naglasila je Shabiu.

Ovogodišnja Nedelja ljudskih prava se održava pod sloganom "Moje pravo, ne tvoje lično mišljenje!".

Trajaće do 6. do 10. decembra, kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava.

TRT Balkan / agencije