Hrvatska jedna od sedam država EU koja je 2020. proizvela više od 50 posto električne energije iz obnovljivih izvora.     Foto: Getty images

Prof. Šljivac je to izjavio na LIFE konferenciji “Za gigaBITNU zelenu energiju" koja se održava na FERIT-u.

Na konferenciji 150 učesnika želi približiti javnosti jedinstvene primjere primjene obnovljivih i alternativnih izvora energije.

“Od 2007. imamo novu zakonsku regulativu za podizanje obnovljivih izvora koja nam je omogućila izgradnju vjetroelektrana i fotonaponskih sustava, koji nam, uz znatnu proizvodnju električne energije iz postrojenja na biomasu i bioplin u Slavoniji, omogućuju da 20 posto energije proizvodimo iz obnovljivih izvora”, istakao je Šljivac.

Podsjetio je da i zgrada FERIT-a većinu svoje električne energije dobiva iz obnovljivih izvora.

"Imamo oko 150 kilovata fotonaponskih sustava zajedno s pametnom mikromrežom i sustavima pohrane koje smo izgradili, i dalje to razvijamo", istakao je i najavio veliki projekt izgradnje zgrade Znanstveno-istraživačkog centra za elektrotehniku i računarstvo, koja će biti isključivo s obnovljivim izvorima energije.

“Dobili smo devet milijuna kuna za izgradnju glavnih projekata, koji su sada gotovi, tako da idemo u apliciranje za potrebna sredstva s kojima bi sljedeće godine počeli s izgradnjom”, zaključio je Šljivac.

Predstavnik Laboratorija za energetske strategije s Fakulteta elektrotehnike Univerziteta u Ljubljani Tomi Medved predstavio je projekt energetske zajednice - selo budućnosti u kojem svi imaju sunčanu elektranu i punionicu za električna vozila. “Nisu toliko išli na smanjenje potrošnje energije, nego na povećanje proizvodnje u postojećim limitiranim mrežama te su dosegnuli od 180 do 300 posto više nego što su predviđali da se može”, rekao je.

Predsjednik Hrvatske udruge za razvoj i primjenu vodika Ivica Jakić rekao je da je Hrvatska donijela strategiju za razvoj vodika do 2050. godine, i to među prvima u Evropskoj uniji, i na taj način dala smjernice na koji se način treba proizvoditi i primjenjivati vodik u Hrvatskoj i na koji način institucije trebaju otvoriti vrata za provođenje projekata vodika.

“Petrokemija Kutina bez vodika neće moći raditi, kao i ostala cementna, čelična i kemijska industrija kojoj vodik treba kao emergent”, poručio je Jakić, ističući da je to jedini energent koji nema štetnih utjecaja, a njegova nuspojava je samo čista voda. Također je rekao da se Hrvatska zauzima da se vodik proizvodi uplinjavanjem otpada.

“To znači da se sav komunalni organski otpad da upliniti i dobiti iz njega vodik bez ikakvih štetnih utjecaja. Nema spaljivanja, pirolize i nema štetnih emisija”, istaknuo je, dodajući kako je 25 tona komunalnog otpada na dan dovoljno za 43 autobusa na vodik ili 220 automobila na vodik.

TRT Balkan / agencije