Glavni cilj današnjeg susreta u Vladi Hrvatske s europskim povjerenikom Schmitom bio je predstavljanje Europskog socijalnog fonda plus (ESF+).     Foto: AA

Povjerenik Europske komisije (EK) za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit sastao se u Banskim dvorima u Zagrebu s predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejom Plenkovićem i ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem.

Glavni cilj današnjeg susreta u Vladi Hrvatske s europskim povjerenikom Schmitom bio je predstavljanje Europskog socijalnog fonda plus (ESF+).

Nakon održanog sastanka, u izjavi za medije ministar Piletić izjavio je kako se Hrvatska trenutno nalazi u posljednjoj godini korištenja Europskog socijalnog fonda te kako se uskoro očekuje distribucija sredstava iz ESF+.

Dodao je kako je cilj ranije korištenog socijalnog fonda bila stabilizacija tržišta rada i jačanje organizacija koje koriste ova sredstva.

U proteklom razdoblju Hrvatska je kroz ESF na raspolaganju imala 1,9 milijardi eura, a Europska komisija je na raspolaganje stavila još oko 265 milijuna eura sredstava do 2027. godine, najavio je Piletić.

“U Hrvatskoj je do sada bilo oko 4.000 korisnika ovih sredstava, a za sljedeće programsko razdoblje mi smo postavili tri strateška clja za korištenje sredstava iz fonda ESF+.

Prvi je dostizanje stope zaposlenosti od 75 posto u odnosu na trenutnih 69,9 posto, drugi je aktivacija 55 posto odraslog stanovništva u procese cjeloživotnog obrazovanja te smanjenje broja građana u riziku od siromaštva kojih je u Hrvatskoj oko 300.000“, naveo je Piletić.

Schmit je ocijenio kako se Europska unija nalazi u posebnoj situaciji, no kako je nakon korona krize europska ekonomija pokazala izdržljivost.

Schmit je istaknuo važnost investicija koje Hrvatska zajedno s partnerima ulaže u jačanje kapaciteta LNG terminala za ukapljeni plin na Krku, kako bi se uspješno prevladala energetska kriza u zemlji, ali i distribuirala energija prema susjedima.

“Moramo zadržati države članice Europske unije na okupu ulaganjem u socijalne programe i ljudske vještine kako bismo unaprijedili društvo znanja, dodatno usavršili ili prekvalificirali ljude te ulagati u digitalizaciju s ciljem zadržavanja radne snage“, izjavio je Schmidt.

Upozorio je na još uvijek značajan broj mladih ljudi i osoba s invaliditetom koji su izvan tržišta rada, a koje je potrebno uključiti.

Sutra će se u Zagrebu održati konferencija ESF+ za naredno desetljeće kojim će se predstaviti način trošenja 2,27 milijardi eura osiguranih kroz ovaj fond.

TRT Balkan / agencije