Cilj konferencije je razmjena primjera dobrih praksi kako bi se postojeći sustavi uskladili i unaprijedili.     Foto: AA

Započela je dvodnevna međunarodna konferencija "Integracija osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita - prijenos dobrih praksi na europskoj i međunarodnoj razini".

Cilj konferencije je razmjena primjera dobrih praksi kako bi se postojeći sustavi uskladili i unaprijedili.

Konferencija se treću godinu zaredom održava u okviru projekta "INCLuDE - Međuresorna suradnja u osnaživanju državljana trećih zemalja", sufinancirana je sredstvima Fonda za azil i integraciju (AMIF) čiji je korisnik Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.

Konferenciju je otvorio ovlaštenik za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH Alen Tahiri koji je naglasio kako je konferencija posvećena integraciji osoba koje su svoj život bile prisiljene nastaviti u novoj sredini.

"Integracija je dvosmjeran i višedimenzionalan proces, pri čemu je uzajamnost moguća kada su osobe uključene u gospodarstvo i društvo zemlje u koju se integriraju s jednakim prilikama za dostojanstven život. Potrebno je senzibilizirati domaće stanovništvo, sugrađane, da prepoznaju potencijal koji pridonosi gospodarskom, političkom, kulturnom i društvenom životu jedne zajednice, a uspjeh njihove integracije u konačnici će utjecati da naše društvo bude solidarnije i bolje", poručio je Tahiri.

Upozorio je kako je Europa, nakon migrantske krize iz 2015./2016. godine, ponovno suočena s prilivom velikog broja izbjeglica iz Ukrajine.

Glavni cilj konferencije je razmjena primjera dobrih praksi kako bi se postojeći sustavi uskladili i unaprijedili.

U uvodnom panelu konferencije sudjelovali su predstavnici Vijeća Europe, Europske komisije te Partnerstva za uključivanje migranata i izbjeglica u okviru Plana Europske unije za gradove.

Konferencija je zamišljena kao platforma za raspravu o različitim aspektima društveno-ekonomske integracije državljana trećih zemalja, s naglaskom na osobe kojima je odobrena međunarodna zaštita, iz perspektive donositelja odluka na europskoj, nacionalnoj i lokalnoj razini te tijela državne uprave i javnih institucija, nevladinih i međunarodnih organizacija, ali i državljana trećih zemalja.

TRT Balkan / agencije