Za Hrvatsku je Vijeće u decembru 2021. potvrdilo da je ispunila sve uslove nakon evaluacije koja je trajala od 2016. do 2020. godine.

Evropska komisija (EK) u srijedu je pozvala Evropsko vijeće da što prije donese sve odluke potrebne da se Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji bez odađanja omogući priključivanje schengenskoj zoni.

Izvršno tijelo Evropske unije navelo je da su tri zemlje spremne da u potpunosti učestvuju u Schengenskom prostoru.

Iz Komisije kažu da ove zemlje članice već godinama pridonose funkcionisanju Schengenskog prostora. Posebno se, kažu, to moglo vidjeti za vrijeme pandemije, ali i od početka rata u Ukrajini.

Bugarska i Rumunija završile su proces schengenske evaluacije 2011. godine, ali Vijeće otad nije donijelo nijednu odluku o ukidanju unutrašnjih granica.

Za Hrvatsku je Vijeće u decembru 2021. potvrdilo da je ispunila sve uslove nakon evaluacije koja je trajala od 2016. do 2020. godine.

Vijeće za pravosuđe i unutrašnje poslove glasat će 8. decembra o ulasku Bugarske, Rumunije i Hrvatske u schengensku zonu.

Odluku donose države članice EU, koje su istovremeno članice Schengenskog prostora. Za odluku je potreban konsenzus svih država članica.

Schengenski prostor obuhvata teritorije 26 evropskih zemalja i funkcioniše kao područje jedne države, s tradicionalnim kontrolama za one koji ulaze i izlaze iz područja, ali bez unutrašnjih graničnih kontrola.

TRT Balkan / agencije