Ovaj proces će do okončanja voditi stalni radni tim, kojeg će naknadno u 2024. godine imenovati Vijeće ministara BiH.    Foto: AA

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto uputila je danas komesaru za susjedstvo i proširenje Oliveru Vahrelyiju inicijalnu radnu verziju dokumenta Plan reformi za Bosnu i Hercegovinu.

"Ovaj dokument je pripremilo Ad hoc tijelo Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i sadrži četiri prioriteta, a to su: Zelena i digitalna tranzicija, Razvoj privatnog sektora i poslovnog okruženja, Razvoj i zadržavanje ljudskog kapitala i Vladavina prava", saopšteno je iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Dodaje se da je na temelju ovih prioriteta sačinjena indikativna lista projekata i prioriteta, koja će se dalje razvijati u dijalogu s Evropskom komisijom, do marta sljedeće godine, kada bi trebala biti usuglašena i finalna Reformska agenda u kojoj bi bile pobrojane sve reforme i uvjeti koji su potrebni za odobravanje sredstava i investicijskih projekata. Nakon toga će ovaj proces do okončanja voditi stalni radni tim, kojeg će naknadno u 2024. godine imenovati Vijeće ministara BiH.

"U pismu, uz koje je uručila dokument Plan reformi, predsjedateljica Krišto je istaknula kako novi Paket rasta za Zapadni Balkan otvara nove mogućnosti investiranja u bosanskohercegovačko gospodarstvo, integraciju s tržištem EU i pristup dobrobitima članstva u EU, koje su do sada bile nedostupne državama kandidatima za članstvo", navodi se u saopštenju.

Krišto je dodala da je pred BiH značajan izazov pripreme konačnog Plana reformi koji je važan dio Plana rasta za Zapadni Balkan. Također je istaknula kako je iznimno važno da u tom procesu zadržimo razumijevanje i podršku Europske komisije kako bismo proces proveli i uspješno završili, uz apsolutnu uključenost i potporu svih ustavno nadležnih razina vlasti u BiH.

Predsjedateljica Krišto je iskoristila priliku i zahvalila komesaru Varhelyiju na jučerašnjem održanom Drugom političkom forumu na visokoj razini između BiH i Evropske unije u Bruxellesu.

TRT Balkan / agencije