Turisti do Badije dolaze taksi brodovima koji redovno voze iz Korčule, Lumbarde i Orebića.     Foto: Instagram: @timotej, @spelagasperin, @tour_of_croatia; Web: Browny Townsend

Badija je najveći od ukupno 19 otočića korčulanskog zaljeva. S površinom od 0,97 kilometra formalno je najveći otočić u Hrvatskoj, a da bi bio klasificiran kao otok, mora imati površinu veću od jednog kilometra.

Na ovom nenaseljenom otočiću najviša nadmorska visina je svega 74 metra. Ljepote Badije svake godine privlače sve više turista.

Jeleni lopatari su najuzbudljivija atrakcija Badije. Dva para jelena su donesena 1958. s Brijuna, a danas ne postoji zapis o tačnom broju njihove populacije na otočiću.

Ipak, deseci njih, umiljati i pitomi, dočekuju posjetioce na samoj obali. Turisti jelene mogu posmatrati u prirodnom okruženju, hraniti ih iz ruke pa čak i milovati.

Badiju odlikuju i bogata mediteranska vegetacija i kristalno čisto more. Prekrivena je makijom i čempresom, s nizom lijepih plaža uz kružnu šetnicu oko otoka dugu 4 kilometra.

Otočić je dobio ime po franjevačkom samostanu (lat. abbatia - opatija) koji je izgrađen s 15. na 16. stoljeće. Nakon 2. svjetskog rata, 1950-ih, Samostan Uznesenja Marijina je bio preuređen u odmaralište i od tada poprilično devastiran.

2003. Vlada Hrvatske samostan vraća u vlasništvo franjevaca, koji ga obnavljaju. U njemu se povremeno održavaju vjerski seminari, a obići se može uz prethodnu najavu.

Turisti do Badije dolaze taksi brodovima koji redovno voze iz Korčule, Lumbarde i Orebića.

Na otočiću mogu iznajmiti ležaljke i koristiti tuševe, te tako provesti dan na prelijepim plažama kristalno čistog mora, okruženi razigranim jelenima.

TRT Balkan