Rusko-ukrajinski sukob izbacio je milione djece iz škole.     Foto: Reuters

Broj djece koja su prisiljena napustiti školu ili koja neredovno pohađaju nastavu u zemljama zahvaćenim sukobima i krizom gotovo se utrostručio za šest godina − dostigavši 222 miliona, saopštili su iz UN-a.
To je mnogo više u odnosu na 75 miliona djece za koju se procjenjuje da su bili u istoj situaciji 2016. godine, otkrio je program Ujedinjenih naroda “Obrazovanje ne može čekati” (ECW) u novom izvještaju od utorka.

Ovo je "šokantan, sramotan broj", rekla je novinarima šefica ECW-a Yasmina Sherif, naglašavajući da je "222 miliona snova" uništeno nedostatkom pristupa neprekidnom obrazovanju.

Procjenjuje se da je ukupno 78,2 miliona djece potpuno izvan školskog procesa zbog čestih i dugotrajnih sukoba i vanrednih situacija. 54 posto su djevojčice, dok 17 posto čine djeca s poteškoćama u razvoju, navodi se u izvještaju.
Još gotovo 120 miliona djece koja žive u kriznim područjima pohađa školu − ali u tako teškim uslovima da ne postižu ni minimalno znanje iz matematike ili jezika.

Dugotrajne krize

Druga djeca možda postižu minimalno znanje, ali ne mogu ostvariti svoj potencijal zbog nedostatka usluga poput programa školske prehrane ili psihosocijalne podrške za mnoge koji se bore s traumama, objasnila je Sherif.

Analiza je pokazala da 84 posto djece koja redovno ne pohađaju školu živi u područjima s dugotrajnom krizom, uključujući Afganistan, Demokratsku Republiku Kongo, Etiopiju i Jemen.

Rusko-ukrajinski sukob, koji je počeo 24. februara, u međuvremenu je izbacio milione djece iz škole.
Najnovija procjena pokazuje da je sukob utjecao na oko 5,7 miliona djece školske dobi, istakao je ECW.

Sherif je izrazila posebnu zabrinutost zbog situacije u Afganistanu, gdje su djevojčice gotovo potpuno isključene iz srednjeg obrazovanja otkako su talibani ponovo preuzeli kontrolu nad zemljom prošlog augusta.
“Veoma je važno da svijet sada progovori,” rekla je.
"Ne možemo dozvoliti da se afganistanske djevojčice, koje pripadaju srednjem obrazovanju, ne vrate u školske klupe."

TRT World