Neki korisnici su se suzdržali od dijeljenja slika na kojima su dvije djevojčice u donjem rublju u sumnjivim pozama, kako ne bi pridonijeli njihovoj daljoj distribuciji.      Foto: Reuters

Ljudi su na društvenim mrežama izrazili bijes zbog nedavne reklamne kampanje italijanske modne kompanije Benetton Group koja je prikazivala dječije modele u donjem rublju.

Benetton je ove sedmice izbrisao reklame nakon što ga je američka glumica Busy Philipps prozvala za seksualno iskorištavanje djece, ali slike iz kampanje i dalje kruže društvenim mrežama.

Neki korisnici su se suzdržali od dijeljenja slika na kojima su dvije djevojčice u donjem rublju u sumnjivim pozama, kako ne bi pridonijeli njihovoj daljoj distribuciji.

Drugi su cenzurisali slike kako bi zaštitili djecu pokazujući koliko je prekršaj ozbiljan.

Iako učestvovanje djece u kampanjama brendova nije neuobičajeno, Benettonove fotografije pokazuju da djeca poziraju u donjem rublju "kao odrasli", rekla je Philipps, te je uporedila Benettonov pristup s brendovima poput Gapa koji su proveli "prikladne i slatke" kampanje za dječiju odjeću.

Američki novinar Yashar Ali također je prozvao brend na Twitteru, rekavši: "Apsolutno odvratno od Benettona."

"Postoji način da se ovakva odjeća prodaje bez pribjegavanja seksualizaciji."

Hashtag #boycottbenetton počeo se širiti jer korisnici zahtijevaju da se brend ukine, a njegovi menadžeri otpuste.

Mnogi korisnici također su izrazili zabrinutost zbog izraza lica djece, rekavši da izgledaju nelagodno i nesretno, dok su drugi kritizirali njihove roditelje jer su dopustili snimanje fotografija.

Neki su korisnici također podijelili slike prethodnih Benettonovih kampanja koje pokazuju historiju problematičnog sadržaja s djecom.

Kontroverza dolazi samo nekoliko sedmica nakon što se Balenciaga suočila sa sličnim bijesom jer su djeca pozirala s plišanim medvjedićima odjevena u neprimjerenu odjeću.

TRT World