Prema nekim procjenama, do 13 posto svjetskih neotkrivenih rezervi nafte i gotovo jedna trećina svjetskih neotkrivenih rezervi prirodnog plina nalazi se na Arktiku.    Foto: AA

U narednim sedmicama, Turkiye će završiti proces ratifikacije za pridruživanje Sporazumu sa Svalbarda iz 1920. godine, koji će Ankari ponuditi nove mogućnosti za istraživanje i ekonomske aktivnosti u arktičkom regionu.

Arktik obuhvata zemlje i teritorijalne vode osam zemalja (SAD, Kanada, Rusija, Island, Danska - zbog Grenlanda, Norveška, Finska i Švedska) na tri kontinenta. Za razliku od Antarktika, Arktik nema kopnenu masu koja pokriva svoj pol, već samo okean. Region je dom za neke od najtežih terena i najtežih vremenskih uslova na planeti. To je također jedno od najmanje naseljenih područja na svijetu, s rijetkim nomadskim zajednicama i nekoliko velikih gradova i mjesta. Regije su često veoma udaljene i nemaju osnovnu saobraćajnu infrastrukturu.

Ali Arktik postaje područje sve veće važnosti i konkurencije. Region je bogat mineralima, divljim životinjama, ribom i drugim prirodnim resursima. Prema nekim procjenama, do 13 posto svjetskih neotkrivenih rezervi nafte i gotovo jedna trećina svjetskih neotkrivenih rezervi prirodnog plina nalazi se na Arktiku. Otapanje leda na Arktiku tokom ljetnih mjeseci znači otvaranje novih brodskih puteva, povećanje turizma i daljnja istraživanja prirodnih resursa. Nije iznenađenje da se Turkiye želi više uključiti u regiju, a Svalbardski ugovor nudi savršenu priliku.

Svalbardski sporazum je dobio ime po arhipelagu Svalbard, koji se nalazi znatno iznad arktičkog kruga kod obale Norveške i blizu 500 nautičkih milja od Sjevernog pola. Svalbard ima malu populaciju od blizu 2.000 ljudi i dom je najsjevernijeg stalno naseljenog ljudskog naselja na svijetu. Kao dio niza međunarodnih sporazuma i sporazuma koji su uslijedili nakon Prvog svjetskog rata, Norveškoj je dodijeljen suverenitet nad ostrvima kao dio Svalbardskog sporazuma 1920. godine. Međutim, odredbe sporazuma dozvoljavaju bilo kojoj od potpisnica sporazuma da imaju nediskriminatorski pristup otočkim ribolovnim, lovnim i prirodnim resursima.

Ove potpisnice uključuju velike sile, poput Rusije, Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Kine, kao i zemlje daleko od Arktika, poput Saudijske Arabije, Južne Afrike, pa čak i Afganistana. Ukupno, 46 zemalja uživa jednak pristup prirodnim resursima Svalbarda - a Turkiye želi da to bude 47.

Vojna upotreba Svalbarda je ograničena u mirnodopskim uslovima zbog ograničenja koja su postavljena na regiju prema sporazumu iz 1920. godine, kojim su ostrva demilitarizovana. Čak i tako, to nije spriječilo ostrva da budu dio takmičenja velikih sila u 21. vijeku.

Rusija i Kina su iskoristile svoj pristup Svalbardu. Rusija je danas prisutna na Svalbardu sa svojim rudarskim naseljem u Barentsburgu. Ovo udaljeno selo je dostupno samo brodom, helikopterom ili motornim sankama i dom je samo nekoliko stotina ljudi. Zanimljivo, s obzirom na udaljenost svoje lokacije, Barentsburg čak ima i najsjeverniji ruski konzulat na svijetu. Danas Barentsburg proizvodi samo dovoljno uglja da se izdržava. Za Moskvu je ova nagodba uvijek bila više o nacionalnom prestižu, a ne o zarađivanju novca.

Kao potpisnica Ugovora o Svalbardu, Kina je od 2004. godine provodila naučna istraživanja na Svalbardu na svojoj arktičkoj stanici Žute rijeke koja se nalazi u Ny Ålesundu. Ovaj naučni centar je jedna od nekoliko naučnoistraživačkih stanica na Arktiku kojima upravlja Kina. Većina naučnih istraživanja na koja se Kina fokusira na Arktiku, kao što su polarna fizika atmosfere na velikim visinama i meteorološka geologija, mogla bi imati vojnu primjenu.

Kako joj nisu strana cirkumpolarna naučna istraživanja, Turkiye se posljednjih godina fokusirala na južni pol Zemlje na Antarktiku. Ali kada je u pitanju Arktik, postoje tri glavna razloga zašto je prisustvo Ankare na Arktiku važno. Prvo, region postaje žarište geopolitike. Razumljivo, kako sve više zemalja traži veće učešće u regionu, Turkiye ne želi da bude izostavljena. Drugo, kako se na Arktiku pojave ekonomske prilike, Turkiye će željeti da bude u dobroj poziciji da bude više uključena. Konačno, arktički region je dom stotinama hiljada etnički turskog naroda, kao što su Jakuti i Dolgani. Ankara je posljednjih godina željela promovirati zajedničko naslijeđe i kulturu između turskih država i naroda - arktički region nije izuzetak.

Predsjednik Erdogan i drugi turski kreatori politike prepoznali su rastući značaj arktičke regije. 2015. godine, Turkiye je podnijela zahtjev za status posmatrača u Arktičkom vijeću — vodećoj svjetskoj multilateralnoj arktičkoj organizaciji. Međutim, s prekidom odnosa između Rusije i njenih sunarodnika arktičkih država zbog napada na Ukrajinu, Arktičko vijeće je gotovo prestalo funkcionirati. Ovo čini pristupanje Svalbardskom sporazumu najbržim i najdirektnijim načinom za Turkiye da dobije udio u arktičkom regionu.

Globalno interesovanje za Arktik će se samo povećati u godinama koje dolaze. Kako druge nacije posvećuju resurse i sredstva u regionu kako bi osigurale svoje nacionalne interese, Turkiye neće htjeti zaostati.

TRT World