Uprkos očiglednim dokazima o brutalnoj i sadističkoj prirodi PKK-a, većina zapadnih medija i dalje ovu terorističku grupu prikazuje u pozitivnom svjetlu.     Foto: TRT World

Turkiye je uzdrmana dvostrukim zemljotresima koji su 6. februara pogodili njenu južnu regiju, a koji su do 16. februara odnijeli 36.187 života. Timovi za potragu i spašavanje i dalje neumorno nastoje pronaći bilo kakav znak života dok provode nekoliko nevjerovatnih akcija spašavanja čak 200 sati nakon katastrofe.

S obzirom na ogromnu katastrofu bez presedana, emocije doživljene na terenu također su neviđenih razmjera. Osjećaji očaja, patnje i tuge pomiješani su s osjećajima nade, odlučnosti i solidarnosti. Ljudi koji su se ne tako davno sukobljavali jedni s drugima zbog političkih razlika, sada isporučuju pomoć ljudima pogođenim zemljotresom.

Ali postoje neke snage koje nastavljaju da rade protiv duha ljudske solidarnosti. Dok je turski narod očajnički tražio svoje bližnje i rođake zarobljene pod ruševinama, tursku vojsku su napali teroristi YPG-a u pograničnom gradu Kilisu.

Ogranak PKK-a, koji su SAD i EU proglasili terorističkom organizacijom, YPG je napala turske snage višestrukim raketnim sistemom iz Tal Rifaata, grada na sjeverozapadu Sirije koji trenutno zauzimaju. Iako nema poginulih turskih vojnika, incident je još jedan znak zlokobnog plana koji YPG-PKK mreža vodi protiv turske države.

Od svih dana, teroristička grupa je izabrala najgori mogući dan za napad na Turkiye, dan kada se cijela zemlja trzala od onoga što je nazvano "katastrofom stoljeća". To nam daje kratak uvid u psihu terorističke grupe – odbija se pridržavati univerzalnih vrijednosti čovječanstva i umjesto toga iskorištava tragične događaje kao što je ova ogromna prirodna katastrofa za postizanje svojih zlih ciljeva.

Podla priroda ove terorističke grupe nije bila iznenađenje za Turke i Sirijce koji su bili na udaru njenih aktivnosti.

Prirodne katastrofe velikih razmjera iznova su izazivale latentnu empatiju kod mnogih ljudi. Turska tragedija je toliko duboka i ogromna da je okupila ljude iz cijelog svijeta i ujedinila ih u cilju pomoći žrtvama.

Ali za terorističke grupe, nikakvo srceparajuće ljudsko iskustvo nije dovoljno da ih pokrene dok napreduju na duboko ukorijenjenoj praksi dehumanizacije svojih neprijatelja.

U jesen 2022. godine, PKK je bombardovao nevine i bespomoćne pješake na poznatoj istanbulskoj aveniji Istiklal – vrijeme i mjesto odabrano za teroristički napad još jednom su dokazali da nemaju obzira prema ljudskim životima.

Sada napad na zemlju pogođenu zemljotresom u vrijeme kada je mobilizirala sve svoje resurse da spasi što više života predstavlja novi pad za vođe PKK-a. Takav osvetnički način razmišljanja ne poznaje granice. Teroristička grupa je čak sabotirala humanitarnu pomoć za Turkiye prikupljenu u regiji Sjeverna Vestfalija u Njemačkoj tako što je zapalila kamione za dostavu.

Uprkos očiglednim dokazima o brutalnoj i sadističkoj prirodi PKK-a, većina zapadnih medija i dalje prikazuje terorističku grupu u pozitivnom svjetlu.

Zatvarajući oči pred napadom grupe YPG-PKK na položaje turske vojske u Kilisu u trenutku kada zemlja oplakuje desetina hiljada života koje su odnijeli razorni zemljotresi, njemački mediji su tursku vojsku prikazali kao agresora protiv ovih terorista, nazivajući to "agresijom protiv Kurda" u sjevernoj Siriji.

Rat i neprijateljstvo su neizbježna i ružna stvarnost svijeta u kojem živimo, ali nijedna zdrava osoba ne bi ratovala tokom prirodne katastrofe neuporedivih razmjera. Ipak, za YPG-PKK teroriste, iskorištavanje humanitarnih kriza bilo je dio njihove terorističke igre.

Takvo ponašanje se nikada nije promijenilo i neće se promijeniti sve dok ih njihovi strani zaštitnici na Zapadu ne prepoznaju kao prijetnju i moralnom i društvenom tkivu i ne počnu ih čistiti iz svojih društava.

Napomena: Mišljenja izražena u ovom članku su autorova i ne odražavaju nužno uređivačku politiku TRT Balkan.

TRT World