Generalni štrajk nakon ubistva trojice palestinskih napadača izraelskim bespilotnim letjelicama u Jeninu.     Foto: Reuters

Koliko se izraelskih Jevreja protivi rastućoj industriji oružja u zemlji, testiranoj i usavršenoj na okupiranim Palestincima?

Izrael je 10. najveći trgovac oružjem na planeti, prodaje ga u više od 130 zemalja, kako demokratskih tako i diktatorskih.

Tel Aviv je iskoristio desetljeća iskustva kontrolirajući okupirano stanovništvo, Palestince, i to unovčio dokazujući svoje dronove, alate za prepoznavanje lica, infrastrukturu za biometrijsko prikupljanje i protupobunjeničke tehnike kao izvozni posao.

Velik broj država očajnički želi doći do znanja Izraela kako bi represirao vlastiti narod i nadzirao neželjene disidente, novinare ili aktiviste za ljudska prava.

Od Ruande do Mijanmara i Bangladeša, izraelska represivna tehnologija postala je sveprisutna u 21. stoljeću.

Ovo je tema moje nove knjige „Palestinski laboratorij“, u kojoj uzimam globalni pogled na izraelsku industriju oružja i pokazujem, kroz intervjue, dokumente s kojih je skinuta oznaka tajnosti i izvještavanje s terena, kako najduža okupacija u modernim vremenima nije bila zapreka opstanku Izraela, nego mu je zapravo omogućila da dobro profitira.

U 2022. godini Izrael je zabilježio najveću prodaju oružja ikada, od 12,5 milijardi američkih dolara, od čega je 24 posto prodano arapskim zemljama.

Od ruske ofanzive u Ukrajini u februaru 2022. g. evropske su zemlje pohrlile u Izrael kako bi kupile ogromne količine odbrambene opreme, uključujući sisteme za odbranu od projektila.

Ciljanje na Palestince

U samom Izraelu rijetki su javni protivnici izraelske trgovine oružjem. Advokat za ljudska prava Eitay Mack značajni je izuzetak. Jedan od drugih glasnijih kritičara je suprotan od onoga koga biste očekivali. Izrael koristi niz alata i tehnologija za "testiranje" svog oružja na Palestincima.

Širom okupiranih teritorija, Izrael postavlja sofisticirani alat za prepoznavanje lica Red Wolf kako bi dokumentirao svakog Palestinca bez njegovog pristanka.

Izrael je postavio AI-mitraljez u okupiranom Hebronu. Bespilotne letjelice koje je Izrael rasporedio iznad Gaze tokom brojnih napada na opkoljenu teritoriju u posljednjih 15 godina sada koristi Evropska unija u svom ratu protiv izbjeglica na Mediteranu.

To je samo mala slika izraelske sveobuhvatne kontrole nad Palestinom i načina na koji dominira nad više od pet miliona Palestinaca u okupiranom Istočnom Jerusalemu, okupiranoj Zapadnoj obali i Gazi.

Sve se to dogodilo dok je popularnost Izraela u mnogim zapadnim državama, uključujući Sjedinjene Države, naglo pala (iako mnogi republikanski glasači još uvijek snažno podržavaju Izrael).

Jevrejski kritičari Izraela također rastu u broju i oštrini širom zapadnog svijeta kako Izrael ubrzava svoj put prema potencijalnoj potpunoj teokraciji.

Avidan Freedman je ortodoksni rabin koji živi u ilegalnom naselju Efrat na Zapadnoj obali.

Organizirao se protiv takozvanih reformi pravosuđa Netanyahuove vlade, mehanizma za jačanje izraelske okupacije palestinske zemlje i naroda, i osnivač je grupe Yanshoof, zagovaračkog subjekta koji ima za cilj izgraditi izraelsku podršku za postavljanje “moralnih ograničenja na oružje izvoza”.

Prema svojoj web-stranici, Yanshoof je “jedina organizacija u Izraelu posvećena promoviranju pravnih radnji za zaustavljanje izraelske prodaje oružja ubojitim režimima“.

“Vjerujemo da Izrael treba biti izvor dobra i blagoslova za svijet i da će moralna politika, poput one koja već postoji u mnogim drugim zemljama, služiti samo jačanju Izraela.”

Ima mnogo toga pozitivnog u tim osjećajima iako su kratkovidni.

Uobičajeni sumnjivci

Globalna industrija oružja je amoralna, po definiciji, bez obzira na to koja zemlja prodaje oružje.

SAD je daleko najveći prodavač oružja, oko 40 posto ukupne svjetske prodaje, i tu nema ništa čisto.

Najbrutalniji svjetski čelnici rutinski kupuju najsmrtonosnije oružje od mnogih samoopisanih demokratija (gledam u vas, Washington, Pariz, Berlin i London).

Freedman je možda iskren u svom protivljenju izraelskoj trgovini oružjem, ali teško je u potpunosti vjerovati njegovom kredibilitetu kada živi u ilegalnom naselju s historijom nasilja doseljenika nad Palestincima.

Kao da mu je više stalo do prava stranaca koji pate pod izraelskim oružjem nego Palestinaca koji žive niz cestu od njegove kuće.

Možda bismo trebali biti zahvalni za njegov racionalan i jasno strastven glas protiv izraelskog oružja, ali on je oprezan da se ne suprotstavi palestinskom laboratoriju i načinu na koji on dehumanizira Palestince pod okupacijom.

Izraelska industrija oružja koja se neprestano širi polica je osiguranja od bilo kakvog budućeg pritiska protiv izraelske države.

Toliko se država sada oslanja na izraelski špijunski softver, odbrambenu opremu i oružje, da Izrael vjeruje da je manje vjerovatno da će osuditi njegovu trajnu okupaciju Palestine. U pravu su, barem na trenutak, ali taj sat otkucava jer izraelski mesijanizam želi preuzeti potpunu kontrolu nad Izraelom.

U nadolazećim desetljećima međunarodna zajednica morat će se suočiti s prisutnošću "ponosne države apartheida" u srcu Bliskog istoka, s milionima Palestinaca koji se tretiraju kao građani drugog reda, te odlučiti da li prihvatiti to ili odlučno djelovati i stvoriti istinsku demokratiju za sve njene građane.

Autor: Antony Loewenstein

Napomena: Mišljenja izražena u ovom članku su autorova i ne odražavaju nužno uređivačku politiku TRT Balkan.

TRT Balkan