Demonstranti zahtijevaju da američki predsjednik Joe Biden odustane od utrke za izbore 2024. godine, ispred Bijele kuće u Washingtonu, 20. jula 2024. godine.          Foto: Reuters

U nedjelju je američki predsjednik Joe Biden donio državničku odluku da povuče svoju kandidaturu za ponovno imenovanje. Bez da je to direktno spomenuo, priznao je opravdane zabrinutosti javnosti o njegovoj sposobnosti za drugi mandat i realne zabrinutosti njegove stranke o njegovoj snazi u jesenjoj kampanji.

Treba ga poštovati što je prepoznao svoja ograničenja, koja naravno nisu njegova krivica, i rizike koje predstavljaju za zemlju. Kako predsjednikova odluka mijenja izglede na izborima u novembru? Istini za volju, niko zaista ne zna.

Događaji iz 2024. daleko su izvan historijskog iskustva naše zemlje. Iako su se drugi predsjednici povukli iz utrke tokom izborne godine – Harry Truman 1952. godine, Lyndon Johnson 1968. godine – nijedan nikada nije donio odluku tako kasno u godini, ljeti, mjesec prije konvencije stranke i nešto više od 100 dana prije dana izbora.

Nevjerojatno je da u 58 izbora tokom 231 godine, nijedan kandidat za predsjednika ili potpredsjednika iz glavnih stranaka nije preminuo ili ozbiljno obolio tokom kampanje. Stranke nikada nisu morale odrediti zamjenu prije.

Starosna odgovornost

Najjasniji uticaj ove odluke proizlazi iz njenog uzroka, predsjednikovih godina. Gotovo cijelu godinu, mnogo prije nego što je 81-godišnjak imao problema tokom debate u junu, većina birača – ne samo republikanci, već i nezavisni i demokrate – izjavili su anketarima svoje zabrinutosti o predsjednikovoj sposobnosti da obavlja svoj posao.

Bez obzira na zabrinutosti koje su imali o stabilnosti i mentalnoj oštrini njegovog protivnika, koji je tri godine mlađi – a birači su ih također izrazili – bile su zasjenjene vidljivim znakovima Bidenovog fizičkog opadanja povezanog s godinama.

Oklijevanje birača da podrže čovjeka koji možda neće moći ispuniti zahtjeve posla bilo je velika prepreka Bidenovoj kandidaturi.

Povlačenjem svoje kandidature, Biden je sada uklonio pitanje svojih godina kao problem za birače i čak kao temu za raspravu u medijima.

Novi kandidat Demokratske stranke, ko god to bio, biće najmanje dvije decenije mlađi. Štaviše, Biden je jednim potezom prebacio teret svojih godina na kampanju republikanskog kandidata Donalda Trumpa.

Čak i prije osam godina, kada je imao "samo" 70 godina, bivši predsjednik Donald Trump pokazivao je ponašanja koja se stereotipno povezuju sa starošću – njegova potreba za pažnjom, njegovo lutanje mislima, njegove čudne tvrdnje – a njegovi simptomi su se samo pogoršali.

Sa 78 godina, on je sada najstariji čovjek ikada nominovan za predsjednika, godinu stariji od Bidena 2020. godine. Bidenovo povlačenje usmjerava fokus i zabrinutost javnosti oko fizičkog i mentalnog stanja kandidata na Trumpa. Mnogo je bolje za demokrate da se Trump suoči s ispitivanjem o svojoj sposobnosti za obavljanje funkcije nego Biden.

Zamjena Bidena

Ostali uticaji predsjednikove odluke zavisit će od toga koga će demokrate izabrati da ga zamijeni na vrhu liste. Stranka je sretna što ima mnoštvo nositelja funkcija koji bi mogli biti snažni predsjednički kandidati: potpredsjednicu, nekoliko guvernera, nekoliko senatora, pa čak i nekoliko članova Kabineta.

Protiv Trumpa, u trenutnoj konkurentskoj situaciji, neki bi mogli biti očigledno jači kandidati od drugih. Demokratskoj kampanji treba malo pomoći da pobijedi u čvrsto plavim državama poput Kalifornije i Illinoisa, ali trebala bi ojačati svoje izglede u ključnim državama, posebno u Pennsylvaniji, Michiganu i Wisconsinu, njihovom "plavom zidu" koji moraju osvojiti.

Više od stotinu godina guverneri, s iskustvom glavnih izvršnih službenika, pokazali su se kao najjači kandidati, posebno guverneri koji su izabrani na drugi mandat (ili više).

Kandidat koji nije član Bidenove administracije mogao bi lakše napraviti distancu između demokratske liste i nekih trenutnih stanja – sigurnosti granica i sukoba između Izraelaca i Palestinaca – koji su visoko na listi zabrinutosti birača.

Konačno, ove godine, s ovim protivnikom, bolji kandidat biće žena, kako bi se skrenula pažnja na Trumpovu osobnu mizoginiju i njegovu odgovornost za prvu odluku Vrhovnog suda kojom se povlači ustavno pravo, što je posebno važno za žene, i za prijetnju budućim preokretima.

Iz raznih razloga mislim da je vrlo vjerovatno da će Demokratska stranka dati nominaciju potpredsjednici Kamali Harris, koju je Biden podržao ubrzo nakon svoje današnje objave. Ipak, bilo bi dobro da stranka donese tu odluku promišljeno.

Prebacivanje fokusa

Konačno, predsjednikova odluka da preda štafetu za završni dio utrke daje mogućnost za bolju ravnotežu poruka u ostatku kampanje.

Više od tri sedmice izvještavanje o Bidenovim nedostacima bilo je neumoljivo, dok je pažnja posvećena Trumpovim manama bila oskudna. Iako je primamljivo kritizirati medije, Bidenovo stanje bilo je u fokusu zabrinutosti jer je to bila stvarna zabrinutost – za birače.

Ovo pitanje skrenulo je pažnju birača s predsjednikovih postignuća na funkciji. Pomoglo je da se pogoršaju ocjene birača o okolnostima koje su obično od velike koristi za stranku na vlasti: jaka ekonomija s niskom stopom nezaposlenosti i zdravim rastom plaća, smanjenje inflacije, opadanje stope kriminala.

A za demokrate i druge birače otvorene za njihovu podršku, fokus na Bidenove slabosti umanjio je nadu i hrabrost koju će morati prikupiti da bi porazili Donalda Trumpa. Mediji već izvještavaju da je Demokratska stranka imala svoj najbolji dan za online prikupljanje sredstava u mnogo godina.

Izbori 2024. godine sigurno će biti tijesni. Američko biračko tijelo je i dalje blisko podijeljeno i oštro polarizirano. Ali Joe Biden je stavio svoje principe ispred svojih ambicija i dao svojoj stranci bolju šansu da pobijedi u novembru.

TRT Balkan / agencije