Uprkos brojnim preprekama kineska kompanija SMIC napredovala je u proizvodnji naprednih procesorskih čipova.      Foto: Reuters

U središtu ove borbe su novije generacije poluprovodnika, odnosno poluvodiča, koji napajaju svakodnevnu elektroniku, od mobilnih telefona do električnih automobila i kućnih aparata.

Uprkos brojnim preprekama na tom putu, kineska kompanija Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) napredovala je u proizvodnji naprednih procesorskih čipova.

Prošlog mjeseca nezavisni analitičari su objavili da SMIC od prošle godine proizvodi 7nm (nm označava nanometar) čipove u svojoj ljevaonici, što je dosad bilo ograničeno na Samsung, Intel i Taiwan Semiconductor Manufacturing Company.

“Niko nije očekivao da će SMIC tako brzo probiti barijeru od 7nm“, kazao je Dylan Patel, viši analitičar SemiAnalysisa, tehnološke konsultantske agencije.

“Više od 70 posto prihoda od poluprovodnika i 90 posto čipova (globalno) izgrađeno je na 7nm ili starijim procesnim tehnologijama kojima Kina sada ima pristup”, rekao je Patel za TRT World.

Sve do prošle godine većina analitičara je smatrala da je SMIC sposoban proizvesti samo čipove od 14nm i da će im trebati godine da naprave novije generacije poluvodiča.

Nanometar označava veličinu tranzistora – okosnicu mikroprocesora. Što je tranzistor manji, to se više njih može postaviti u čip. Ljudska kosa, naprimjer, ima prečnik od 100.000 nm.

SMIC, najveća livnica poluprovodnika u Kini, nije zvanično objavila razvoj čipova od 7nm. Vijest se pojavila nakon što je istraživačka agencija TechInsights projektirala integrirani krug za rudarenje bitkoina i otkrila da koristi SMIC-ove procesne čvorove od 7nm.

Patel iz SemiAnalysisa je prvi pisao o tome i objasnio ovaj krajnje važan fenomen.

“7nm je samo jedna generacija tehnologije čipova iza 5nm. Najnapredniji pametni telefoni koriste 5nm, naprimjer, ali mnogi srednji ili niži uređaji koriste 7nm ili starije”, navodi Patel.

SAD je 2020. godine uveo sankcije, sprečavajući SMIC da nabavi opremu potrebnu za razvoj naprednih poluprovodnika od 5nm. Što je još važnije, SAD je blokirao holandski ASML Holding da proda svoje mašine za ekstremnu ultraljubičastu (EUV) litografiju kompaniji SMIC.

“EUV litografski alati omogućavaju proizvodnju poluprovodnika ispod 7nm. SMIC koristi DUV (duboko ultraljubičastu) litografiju za svoj 7nm kao što je TSMC uradio sa svojim 7nm i Intel sa svojim 7nm,” kazao je Patel.

Naučna istraživanja

SAD nastavlja biti centar naprednog istraživanja i razvoja poluvodiča. Naprimjer, laboratorije koje finansira Washington obavile su veliki dio naučnih istraživanja i eksperimenata na EUV litografskim mašinama.

Kineske tehnološke kompanije su se u velikoj mjeri oslanjale na uvoz poluvodiča. Ali dok Peking pokušava da napreduje u lancu snabdijevanja tehnologijom sa milijardama dolara ulaganja, SAD i njeni saveznici pokušavaju da otežaju kompanijama kao što je SMIC da nabave neophodne alate.

Američki predsjednik Joe Biden nedavno je potpisao Zakon o čipovima i nauci, dodijelivši 54 milijarde dolara subvencija i smanjenja poreza za poluprovodničke kompanije koje su zadržale pogone u SAD-u. Zakon takvim kompanijama ograničava poslovanje u Kini. Peking tvrdi da je takav zakon diskriminatoran i da krši pravila međunarodne trgovine.

Washington također pokušava formirati takozvanu Čip 4 alijansu, koja će uključivati SAD, Japan, Južnu Koreju i Tajvan kako bi sarađivali na budućem dizajnu i proizvodnji poluvodiča. Četiri saveznika zadovoljavaju većinu svjetske potražnje za poluvodičima.

Oni također posjeduju većinu kapaciteta za dizajniranje, proizvodnju i testiranje sitnih komponenti čipa. Tajvanski TSMC je najveći ugovorni proizvođač čipova, uključujući Apple i Nvidiju kao svoje klijente.

SAD također optužuje Kinu za krađu intelektualnog vlasništva od američkih i zapadnih kompanija, kao što je tehnologija za turbine vjetrenjača.

U posljednjih nekoliko godina američke administracije nametnule su ograničenja na prijenos znanja i iskustva sofisticiranih proizvoda u Kinu, koja želi ići dalje od statusa svjetskog ugovornog proizvođača.

Ono što je izazvalo pravu uzbunu u Washingtonu je brzo kinesko zauzimanje tržišta za 5G mrežu. Huawei sa sjedištem u Shenzhenu posjeduje većinu 5G patenata, ali se suočava sa ogromnim naporima SAD-a da blokira njegovo širenje.

Iako se SMIC suočio sa sličnim optužbama za krađu zapadnog znanja, kompanija, koju je osnovao tajvanski industrijski gigant Richard Chang, ostala je na čelu proizvodnje integriranih kola po obimu i minimalnim troškovima.

Odmah nakon što je osnovana u aprilu 2000. godine, kompanija sa sjedištem u Šangaju uvela je politiku zapošljavanja stranih talenata. Godinu dana nakon inauguracije imala je 1300 zaposlenih, od kojih su 400 bili doseljenici iz SAD-a, Tajvana, Singapura, Japana i Južne Koreje.

“SMIC je unajmio stotine inženjera TSMC-a tako što ih je privukao vrlo visokim zaradama. Ne može se stoga dokazati da li su ukrali intelektualno vlasništvo ili ne”, kazao je Patel.

*Mišljenja izražena u ovom članku su autorova i ne odražavaju nužno uređivačku politiku TRT Balkan.

TRT World