Grupa poziva Amazon, koji se dugo opirao sindikalnim naporima u američkim objektima, da zaustavi svoje protivljenje.       Foto: Reuters

TikTok influenseri, koji se zajedno mogu pohvaliti s više od 51 milion pratilaca, rekli su da neće raditi s Amazonom sve dok kolos e-trgovine ne pruži ključne ustupke radnicima i zaustavi napore protiv sindikata.

Zagovaračka grupa koja sebe naziva ‘Gen-Z for Change’ rekla je da je koordinirala obećanje više od 70 popularnih TikTok talenata da će se pokazati solidarnost s radnicima Amazona kroz "People Over Prime Pledge".

Zavjet se odnosi na Amazon Prime, plaćenu pretplatu internetskog giganta koja uključuje pogodnosti poput brze isporuke, ali i pritisak koji vrši na one koji rade na ispunjavanju narudžbi.

"Pozivamo Amazon da sasluša svoje radnike i napravi opipljive promjene u svom radnom okruženju", navodi grupa u pismu, ističući da TikTok ima više od milijardu korisnika.

"Ukoliko se ne izvrše promjene, spriječit ćemo Amazon da unovči jednu od najvećih platformi društvenih mreža na svijetu."

Koalicija se zalaže da radnici firme dobiju minimalnu platu 30 dolara po satu, poboljšano medicinsko odsustvo i ublažavanje zahtjeva za produktivnošću.

Grupa također poziva Amazon, koji se dugo opirao sindikalnim naporima u američkim objektima, da zaustavi svoje protivljenje.

TikTok aktivizam

"Oduvijek smo znali koliko su kreatori sadržaja bitni za marketinški model Amazona", rekla je direktorica strategije Gen-Z za promjene Elise Joshi.

„Kreatori, a posebno kreatori TikToka, kapija su za mlade ljude; mi vraćamo tu moć“, dodao je 20-godišnjak.

Amazon Influencer program pokrenut prije pet godina nudi kreatorima na TikToku, YouTubeu, Instagramu i drugim platformama društvenih mreža načine da zarade novac preporukom proizvoda u objavama i usmjeravanjem kupaca na uslugu e-trgovine.

Neki, ali ne svi članovi koalicije, koji su prošle sedmice počeli odbijati da posluju s Amazonom, uključujući direktna sponzorstva i korištenje izloga e-trgovine titana, bili su povezani s tom partnerskom inicijativom.

Organizatori ‘Gen-Z for Change’ su zaključili da moć da se dosegnu desetine miliona mladih korisnika interneta dolazi s odgovornošću zalaganja za socijalnu pravdu.

Zahtjevi koji se traže u ovom slučaju su oni koje su postavili organizatori rada koji su početkom ove godine pobijedili na glasanju za pokretanje prve sindikalne radnje u jednom od Amazonovih skladišta u SAD-u.

"Zdravlje, sigurnost i dobrobit naših zaposlenika su naš glavni prioritet", rekao je glasnogovornik Amazona Paul Flanigan u odgovoru na upit, dodajući da je Amazon uložio milijarde dolara u sigurnosne mjere, tehnologiju i drugo, namijenjeno zaštiti zaposlenih.


TRT Balkan