Društveni mediji su koristan alat za širenje informacija i svijesti, ali su i leglo dezinformacija.    Foto: Reuters

Djeca su česti korisnici društvenih mreža. Kao aktivni učesnici platformi kao što je TikTok, svakodnevno su izloženi raznim sadržajima. Naravno, sadržaj koji gledaju oblikuje njihove misli, njihova uvjerenja i ponašanja.

Društveni mediji su koristan alat za širenje informacija i svijesti, ali su i leglo dezinformacija.

Nedavno istraživanje koje je proveo NewsGuard otkrilo je da su djeca koja su otvorila TikTok nalog gotovo odmah bila izložena značajnoj količini lažnih informacija o vakcinama protiv pandemije COVID-19.

U istraživanju je učestvovalo devet učesnika različitih nacionalnosti u dobi od 9 do 17 godina. Oni su bili podijeljeni u dvije grupe: „nisko angažovani“ i „visoko angažovani“. Učesnici su se prijavili na platformu bez karakterističnih informacija osim adrese e-pošte i počeli su skrolovati 45 minuta dok su se njihovi ekrani snimali.

Četiri učesnika u grupi s niskim angažmanom dobili su instrukcije da se ne bave aktivnostima poput lajkanja, praćenja, traženja sadržaja ili klikanja na hashtagove. To je osiguralo da algoritam aplikacije ne predstavlja prilagođeni sadržaj.

S druge strane, od pet učesnika dodijeljenih grupi „visoke angažovanosti“ zatraženo je da komuniciraju s objavama o pandemiji COVID-19 bez traženja teme ili praćenja naloga. Grupa je također zamoljena da lajka objave koje uključuju dezinformacije.

Pregledajući snimke ekrana, NewsGuard je otkrio da je, u roku 35 minuta, 8 od 9 djece bilo izloženo dezinformacijama o pandemiji COVID-19, dok je 6 bilo izloženo dezinformacijama direktno o COVID-19 vakcinama.

Grupa s niskim angažmanom vidjela je ukupno 10 postova koji su uključivali dezinformacije o pandemiji COVID-19 uprkos tome što nisu pokazali poseban interes za tu temu, dok je broj bio 22 za grupu s visokim angažmanom koja je pokazala određeni interes.

Sadržaj kojem su bili izloženi uključivao je tvrdnje i zavjere kao što su vakcine protiv pandemije COVID-19 koje su smrtonosne ili lažne, a njihove nuspojave su skrivene, ili COVID-19 kao shema za kontrolu i smanjenje populacije, zajedno s lažnim ili nedokazanim metodama liječenja i lažnim tvrdnjama o imunitetu.

Značajan nedostatak aplikacije bio je da čak i kada je takav sadržaj bio satirično predstavljen, nije bilo naznaka da sadržaj ima humorističke svrhe osim povremenog hashtaga koji su korisnici postavljali.

Štaviše, među devet učesnika, samo je učesnik koji govori njemački vidio upozorenja na videosnimcima koji su sadržavali dezinformacije. Upozorenje se pojavilo kao baner na kojem je pisalo "Pažnja: Video je označen zbog neprovjerenog sadržaja."

Za druge učesnike, videosnimci su povremeno sadržavali oznaku na kojoj je pisalo "Saznajte više o vakcinama protiv COVID-19", s vezom koja je preusmjeravala na informativne stranice lokalnih zdravstvenih vlasti.

Zabrinjavajući trend

Aplikacija također pruža platformu za tačne i pouzdane informacije od profesionalaca, ali ona ne pravi razliku između pouzdanih i nepouzdanih informacija.

Uprkos naporima TikToka da se bori i ukloni dezinformacije, ova studija pokazuje da aplikacija daje malo upozorenja, ako ih uopće ima, na nekoliko postova koji sadrže dezinformacije, a kamoli da ih uklanja. Ovo nije prvi put da je TikTok na udaru kritika zbog omogućavanja širenja dezinformacija o vakcinama protiv pandemije COVID-19.

Nisu to bile samo dezinformacije o pandemiji COVID-19. Aplikacija je bila ispunjena objavama koje su uključivale dezinformacije o više tema, uključujući antivladine teorije zavjere.

Studija je također otkrila da je 9-godišnjaku bilo lako stvoriti TikTok nalog koristeći lažni datum rođenja uprkos tvrdnjama TikToka da je djeci mlađoj od 13 godina zabranjeno korištenje aplikacije.

Članak New York Timesa iz augusta 2020. pokazao je da je, prema vlastitim podacima TikToka, utvrđeno da je više od trećine korisnika TikToka iz SAD-a u dobi 14 godina ili su mlađi. Prema podacima koje je objavio NewsGuard, jedna četvrtina mjesečno aktivnih korisnika TikToka iz SAD-a bila je od 10 do 19 godina, ukupno 130 miliona.

U Velikoj Britaniji dostavljeni podaci pokazuju da je 24 posto korisnika mlađe od 25 godina. U istrazi se spominju i podaci Bloomberga koji pokazuju da je trećina korisnika iz Italije i gotovo četvrtina iz Njemačke mlađa od 18 godina, kao i blizu 30 posto korisnika iz Francuske.

Dezinformacije su prevladavajući problemi na društvenim medijima, posebno jer se platforme društvenih medija trenutno koriste kao izvori vijesti. Ovo istraživanje NewsGuarda skreće pažnju na goruću temu, a to je izloženost djece lažnim informacijama.

Prema izvještaju UNICEF-a, predviđa se da su djeca posebno podložna dezinformacijama jer nisu adekvatno opremljena da procijene jesu li informacije istinite ili lažne.

Djeca relativno manje znaju o svijetu i više ovise o vanjskim izvorima. Njihova "zrelost i kognitivni kapaciteti se još razvijaju", tako da su posebno osjetljivi na prihvaćanje i internaliziranje dezinformacija, iako se njihova osjetljivost smanjuje kako stare.

Osim što su moguće mete, djeca mogu doprinijeti širenju dezinformacija, misleći da je to istina, ili čak sama kreirati takve informacije. To daje lažnim informacijama veći potencijal da postanu virusne i da pokažu utjecaje u stvarnom svijetu.

Iako TikTok ima svoja sredstva za borbu protiv dezinformacija, ova studija dokazuje da su oni nedovoljni. Sve u svemu, ovaj slučaj je samo primjer većeg problema dezinformacija na društvenim mrežama i pokazuje da je potrebno poduzeti više koraka u borbi protiv dezinformacija, posebno kada je riječ o zaštiti djece.

TRT World