Organizatori ovog pokretnog skupa na dva točka navode da bicikl dokazuje da je kao prevozno sredstvo idealan način da uštedimo energiju.     Foto: AA

Povodom obeležavanja „Dana bez automobila” danas popodne održana je tradicionalna vožnja biciklima i ostalim ekološkim prevoznim sredstvima u okviru „Kritične mase“, a više desetina biciklista provezlo se novosadskim ulicama i bulevarima promovišući biciklizam u gradu kao ekološku alternativu automobilima.

Ovoj akciji, koja se odvija u okviru Evropske nedelje mobilnosti, priključili su se i ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre, članovi Delegacije EU i ambasadori pojedinih država članica.

Ove godine u fokusu je ušteda energije, a organizatori ovog pokretnog skupa na dva točka navode da bicikl dokazuje da je kao prevozno sredstvo idealan način da uštedimo energiju, bilo da je električna ili dobijena iz fosilnih goriva.

Žiofre je rekao da je od Beograda do Novog Sada stigao vozom, a od Železničke stanice do Limanskog parka, odakle je startovala „Kritična masa“.

„Mi se trudimo da zagovaramo zelenu inicijativu, da radimo na temu održivosti, a biciklizam tome doprinosi. Ovo je deo naše zajedničke borbe za održivost, jer su klimatske promene jedno od izuzetno značajnih pitanja sa kojima se suočavamo. Transport spada u tu temu. Mi se trudimo da svim vrstama transporta potpomognemo borbu protiv klimatskih promena, uključujući se vrste transporta, biciklizam, autobuse i sve druge vrste vozila. Smanjenjem karbonskog otiska, mi se trudimo da poboljšamo kvalitet života u sadašnjosti, a isto tako da se poboljša kvalitet života budućih generacija. Naši napori se odnose i na ono što treba da učinimo da transport i mobilnost i povećanje zelene agende bude sve bolje. U vezi sa tim učinili smo mnogo da se potpomognu projekte koje Srbija sprovodi. Jedan od njih je kako da poboljšamo transport i željezničku vezu, da se željeznička pruga produži ka jugu, ka Nišu", rekao je Žiofre.

Žiofre je dodao da je upoznat sa tim da je Novi Sad dao značajan doprinos izgradnjom preko 140 kilometara biciklističkih staza i da EU podržava te napore.

„Bravo za Novi Sad, ali i bravo za Novosađane i bravo za sve učesnike ’Kritične mase’”, zaključio je Žiofre.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac kazao je da se u poslednjoj deceniji mnogo uradilo na podizanju kvaliteta biciklističkog saobraćaja u Novom Sadu.

„Rekonstruišemo, saniramo i održavamo oko 140 kilometara biciklističkih staza. Naravno, gradimo i nove biciklističke staze, pre svega, i u cilju povezivanja prigradskih naselja sa samim gradom kroz biciklistički saobraćaj. Mnogo nam je važno da popularizujemo biciklizam kao i vid transporta i na taj način sačuvamo grad od zagađenja i da smanjimo automobilski saobraćaj u našem gradu”, rekao je Crnobarac.

On je podsetio da je Novi Sad prva lokalna samouprava koja subvencioniše građane pri kupovini bicikla, pa je tako u poslednje dve godine na ovaj način kupljeno 3.500 bicikala.

„Nastavićemo da radimo popularizaciji biciklizma i u budućnosti, sve u cilju razvijanja zdravijeg načina života naših građana i čistijeg i manje zagađenog Novog Sada”, zaključio je Crnobarac.

Marko Mazalica, predsednik Novosadske biciklističke inicijative, organizatora ove „Kritične mase”, rekao je da ovim događajem žele da pozovu sugrađane da voze bicikl „i time pokažu da je bicikl zaista odlično prevozno sredstvo”.

„Ove godine organizujemo vožnju u okviru dana bez automobila kako bismo skrenuli pažnju da je bicikl odlično prevozno sredstvo, posebno ako govorimo o Novom Sadu koji može da se pohvali sa oko 140 kilometara biciklističkih staza i sve više građana koji se svakodnevno voze biciklima. Želimo da pozovemo Novosađane da svojim primerom pokažu da je bicikl dobar pre svega za naše zdravlje, ali i za našu okolinu i da vozimo zajedno bicikl i da budemo bezbedni na ulicama”, zaključio je Mazalica

Nakon vožnje na platou kod glavnog ulaza Sajma organizovana je tribina „Biciklisti pitaju Grad” na kojoj građani imaju priliku da postave pitanja direktno predstavnicima grada, a koja se tiču biciklističkog saobraćaja i infrastrukture, bezbednosti biciklista, zakona i svih izazova koji se tiču biciklista

Današnji događaj organizovali su Novosadska biciklistička inicijativa u saradnji sa EU info point Novi Sad i Omladinskim savezom udruženja OPENS u okviru programa „Mladi u Centru održive zajednice” koji se finansira od strane Kancelarije za mlade pri Gradskoj upravi za sport i omladinu.

TRT Balkan / agencije