U Parlamentu Belgije traže bojkot proizvoda iz ilegalnih jevrejskih naselja

U Parlamentu Belgije traže bojkot proizvoda iz ilegalnih jevrejskih naselja

Ovaj nacrt zakona uslijedio je nakon brutalnih izraelskih napada na Gazu.
U belgijskom parlamentu sve je više glasova za bojkot proizvoda iz ilegalnih jevrejskih naselja uspostavljenim na palestinskom teritoriju tokom izraelske okupacije.            Foto: AA

U Federalnom parlamentu Belgije predstavljen je nacrt zakona o bojkotu proizvoda proizvedenih u ilegalnim jevrejskim naseljima.

Ovaj nacrt zakona uslijedio je nakon brutalnih izraelskih napada na Gazu.

U belgijskom parlamentu sve je više glasova za bojkot proizvoda iz ilegalnih jevrejskih naselja uspostavljenim na palestinskom teritoriju tokom izraelske okupacije.

Zastupnica Flamanske demohrišćanske partije Els van Hoof predstavila je parlamentu prijedlog zakona o bojkotu.

Ministrica za razvojnu saradnju Caroline Gennez iz Flamanske socijalističke partije Vooruit također je najavila podršku tom zakonu.

Kako navode belgijski mediji, Flamanska zelena stranka (Green), Zelena stranka francuskog govornog područja (Ecolo) i Socijalistička partija PS također podržavaju ovaj nacrt zakona.

Ecolo također podržava sankcije poput zamrzavanja imovine i zabrane izdavanja viza za jevrejske doseljenike i ratne zločince.

Stranka Green planira predložiti belgijskoj ministrici vanjskih poslova Hadji Lahbib da opozove belgijskog ambasadora u Izraelu ako se uskoro ne postigne prekid vatre.

Evropska unija (EU) je 2015. godine pokrenula praksu razdvajanja robe proizvedene u jevrejskim naseljima na okupiranim palestinskim teritorijama i robe proizvedene u Izraelu. Ova politika omogućava potrošačima u 27 zemalja članica EU-a, koji pomoću etiketa mogu znati porijeklo proizvoda, da bojkotuju proizvode koji dolaze iz ilegalnih jevrejskih naselja.

TRT Balkan / agencije