Rezultati najnovije studije pokazuju da je samo jedna vježba dovoljna da još više poveća miokine i izazove dodatno suzbijanje rasta tumora.     Foto: Getty Images

Istraživači ističu da je samo jedna vježba povećala proteine protiv raka zvane miokini među grupom pacijenata s rakom prostate u kasnoj fazi. Nivo miokina zabilježen nakon vježbanja, kako kažu autori studije, dovoljan je za značajno suzbijanje rasta tumora.

Prethodna istraživanja provedena na Institutu za vježbanje Univerziteta Edith Cowan pokazala su da su muškarci s poodmaklim karcinomom prostate vježbanjem u stanju promijeniti hemijsko okruženje u svom tijelu tokom šest mjeseci, čime su suzbili rast ćelija raka.

Viši nivoi miokina

Tada su istraživači zabilježili više nivoe miokina, koje proizvode skeletni mišići i koji su sposobni da potisnu rast tumora. Čak se aktivno bore protiv ćelija raka stimulirajući različite procese protiv raka u tijelu.

Rezultati najnovije studije pokazuju da je samo jedna vježba dovoljna da još više poveća miokine i izazove dodatno suzbijanje rasta tumora.

Važno je da ovi dokazi ukazuju na to da je vježba korisna za pacijente s rakom, čak i za one s poodmaklim karcinomom koji su već bili pod opsežnim liječenjem dugi niz godina.

Ukupno devet pacijenata sa poodmaklim stadijumom raka prostate izvelo je 34 minuta vježbe visokog intenziteta. Istraživači su sakupljali krvni serum neposredno prije treninga, odmah nakon toga, te 30 minuta nakon treninga.

Tim istraživača je otkrio da krv dobijena neposredno nakon vježbanja pokazuje povišene nivoe miokina protiv raka, a ti dodatni miokini su rezultirali manjim rastom ćelija raka prostate za oko 17 posto.

Koja je minimalna doza vježbanja za pacijente s rakom?

Prema mišljenju istraživača koji je učestvovao u studiji prof. Roba Newtona, ovaj rad predstavlja važan trenutak u istraživanju važnosti vježbanja za ljudsko zdravlje.

“Rezultati iz našeg rada su posebno važni jer prvi put pokazujemo da muškarci s poodmaklim karcinomom prostate mogu proizvesti značajno povećanje molekula protiv raka zvanih miokini kao rezultat dobrih vježbi”, kazao je Newton te dodao:

"Ovo nam pomaže da shvatimo zašto pacijenti s rakom koji vježbaju imaju sporiju progresiju bolesti i žive duže", rekao je ovaj istraživač.

Naglasio je da se ovdje radi o pacijentima koji su palijativni.

“Ovdje nema potpunog izlječenja, ali postoje dokazi da će vježbanje produžiti njihov život, a povećani nivoi miokina koji su istraženi u našem naučnom radu su glavni mehanizam”, kazao je prof. Newton.

Savjeti za pacijente s rakom

Istakao je da je potrebno još mnogo istraživanja, a rezultati ove studije mogu početi oblikovati savjete i smjernice koje ljekari daju pacijentima s rakom.

“Optimalna doza vježbanja još nije poznata, ali je to vjerovatno 20 i više minuta svaki dan i mora uključivati trening snage za rast mišića kao i stimulaciju proizvodnje miokina”, kazao je Newton.

Naglasio je da ovo istraživanje zaista pruža vrlo snažne preporuke, posebno za pacijente sa rakom prostate.

“Ali i za pacijente s bilo kojim tipom raka, da trebaju vježbati većinu dana, ako ne i svaki dan, kako bi održali hemijsko okruženje u svom tijelu koje suzbija širenje stanica raka.”

Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu “Prostate Cancer and Prostatic Diseases“.

TRT World