Poražavajući je podatak da 49 odsto žena nikad ne vježba, a isto to ne radi ni 40 odsto muškaraca.     Foto: AA

Gotovo svaki drugi stanovnik Evropske unije (EU) nikad ne vježba niti se bavi nekim sportom. Ovo je pokazalo istraživanje Eurobarometra provedeno među ispitanicima država članica Evropske unije.

Prema podacima istraživanja, broj onih koji ne vježbaju porastao je za 45 odsto u posljednjih 13 godina. 2009. godine 39 odsto ispitanika odgovorilo je da ne prakticira vježbanje. U isto vrijeme, svaki peti ispitanik, odnosno 17 odsto anketiranih, odgovorilo je da vježba manje od tri puta mjesečno.

Ukupno 32 odsto stanovnika EU vježba najmanje jednom sedmično, a samo šest odsto to radi najmanje pet puta sedmično.

Postoji i geografska razlika u sklonosti vježbanju među ispitanicima. Oni ispitanici iz sjevernih članica EU vježbaju aktivnije. Vježba 71 odsto Finaca, 63 odsto stanovnika Luksemburga i 60 odsto stanovnika Njemačke.

Fizičkom aktivnošću ne bave se niti će se bilo kada baviti 73 odsto Portugalaca, 68 odsto Grka i 65 odsto stanovnika Poljske.

Istraživanje pokazuje da su fizički aktivni Evropljani u najvećem dijelu zaposleni dobro obrazovani i finansijski stabilni muškarci.

Poražavajući je podatak da 49 odsto žena nikad ne vježba, a isto to ne radi ni 40 odsto muškaraca.

Samo 13 odsto ljudi koji su s 15 godina ili još mlađi napustili školu, vježba najmanje jednom sedmično u poređenju s 42 odsto onih koji su nastavili obrazovanje barem do 20 godine.

Samo 22 odsto nezaposlenih ispitanika vježba jednom sedmično. S druge strane, 45 odsto menadžera redovno vježba jednom sedmično.


Istraživanje je pokazalo da je manja vjerovatnoća da siromašni ljudi, koji teško reguliraju osnovne račune, vježbaju redovno, svaki dan (20%), za razliku od onih koji nemaju finansijske teškoće takvog tipa (36%).


Nedostatak vremena je glavni razlog koji ispitanici navode kako bi opravdali činjenicu da ne vježbaju. To je rekao 41 odsto ispitanik. Oni koji nemaju interesa ili motivacije su zastupljeni s 25 odsto.

U toku pandemije koronavirusa (COVID-19) manje je vježbalo 34 odsto ispitanika, 18 odsto potpuno je prestalo vježbati, 34 odsto je nastavilo vježbati istim tempom, a 9 odsto njih je vježbalo više.

TRT Balkan