U saopćenju, Twitter je rekao da namjerava zatvoriti transakciju po cijeni 54,20 dolara po dionici, nakon što je primio pismo od Muska.        Foto: AA

Elon Musk napušta pravnu bitku za odustajanje od kupovine Twittera ponudivši ponovo prvobitnu ponudu od 54 milijarde dolara za platformu društvenih medija.

Živahni izvršni direktor Tesle dao je ponudu u pismu Twitteru, što je kompanija objavila u podnesku u utorak američkoj Komisiji za vrijednosne papire i berzu.

Ponuda dolazi samo dvije sedmice prije nego što Twitterova tužba kojom se traži prisiljavanje Muska da sklopi ugovor ide na suđenje pred sudom u Delaware Chancery Courtu.

U saopćenju, Twitter je rekao da namjerava zatvoriti transakciju po cijeni 54,20 dolara po dionici nakon što je primio pismo od Muska.

Muskov prijedlog je najnoviji zaokret u sagi visokog profila koja uključuje najbogatijeg čovjeka na svijetu i jednu od najutjecajnijih platformi društvenih medija. Veliki dio drame odigrao se na samom Twitteru, a Musk – koji ima više od 100 miliona pratilaca – žalio se da kompanija nije uspjela da ispuni svoj potencijal kao platforma za slobodu govora.

U pismu Muskovog advokata od ponedjeljka, a koje je Twitter otkrio u dokumentaciji o vrijednosnim papirima, kaže se da će Musk zatvoriti spajanje potpisano u aprilu pod uslovom da sud u Delawareu "odmah obustavi" tužbu Twittera protiv njega i odgodi suđenje koje bi trebalo početi za dvije sedmice.

Naknada za raskid milijarda dolara

Završavanjem posla, Musk je u suštini Twitteru dao ono što je tražio od suda - "specifično izvršenje" ugovora s Muskom, što znači da će morati da obavi kupovinu po originalnoj cijeni. Ugovor koji je Musk potpisao također ima naknadu za raskid od milijardu dolara.
Eric Talley, profesor prava na Univerzitetu Kolumbija, rekao je da nije iznenađen Muskovim preokretom, posebno uoči zakazanog svrgavanja Muska od Twitterovih advokata koje počinje u četvrtak i koje "neće biti ugodno".

"Što se tiče pravnih osnova, njegov slučaj nije izgledao tako snažno", rekao je Talley.

“Izgledalo je kao prilično jednostavan slučaj kajanja kupca.”

“Ako bi Musk izgubio suđenje, sudija bi ga mogao ne samo natjerati da zaključi posao, već bi i nametnuo plaćanje kamata koje bi povećalo njegovu cijenu”, rekao je Talley.

“Moralna pobjeda”

Ono što je iznenadilo Talleya je to što se čini da Musk ne pokušava ponovo pregovarati o dogovoru. Čak i skromno smanjenje cijene moglo bi Musku dati "moralnu pobjedu" i mogućnost da kaže da je nešto izvukao iz dugotrajnog spora, rekao je Talley.

Vijest o obnovljenoj ponudi dovela je do toga da je trgovanje dionicama Twittera bilo zaustavljeno veći dio utorka popodne na njujorškoj berzi zbog "vijesti na čekanju" nakon što je skočio gotovo 13 posto na 47,93 dolara. To je i dalje znatno ispod Muskove originalne ponude. Zastoji u trgovini su način na koji berze daju investitorima prinudni time-out kada trgovanje dionicama postane previše haotično ili kada kompanija treba ponuditi vijesti o pokretanju tržišta.

Musk je nekoliko mjeseci pokušavao da se povuče iz ugovora nakon što je u aprilu potpisao ugovor o kupovini kompanije iz San Francisca.

Dioničari su već odobrili prodaju, a pravni stručnjaci kažu da se Musk suočio s velikim izazovom da se odbrani od Twitterove tužbe, koja je podnesena u julu.

Musk je tvrdio da je Twitter izbrojao premali broj lažnih naloga na svojoj platformi, a Twitter je tužio kada je Musk objavio da je dogovor prekinut.

Muskov glavni argument za raskid ugovora – da je Twitter pogrešno predstavljao način na koji je mjerio svoj problem „spam bota“ – također se činilo da nije dobro prošao jer je Twitter radio na tome da razdvoji Muskove pokušaje da pridobije stručnjake za podatke trećih strana da podrže njegove brige.

Twitter sada ima mogućnosti u ovom slučaju i ne mora nužno prihvatiti novu ponudu od Muska, rekao je Robert Anderson, profesor prava na Univerzitetu Pepperdine.

"Twitter bi i dalje mogao biti zabrinut da bi se ista stvar mogla ponoviti bez neke dodatne sigurnosti", rekao je Anderson. "Htjet će neko osiguranje da će se dogovor sklopiti odmah."

TRT World