Twitter Blue je pokrenut prošle godine kao prva pretplatnička usluga platforme koja nudi "ekskluzivni pristup premium funkcijama" na bazi mjesečne pretplate.     Foto: Reuters

“Twitter će revidirati svoj proces verifikacije korisnika”, rekao je Elon Musk u postu na Twitteru, samo nekoliko dana nakon što je preuzeo jednu od najutjecajnijih svjetskih platformi društvenih medija.

"Kompletan proces verifikacije se trenutno obnavlja", rekao je Musk u postu, ne iznoseći više detalja.

Twitter razmatra naplatu željene plave kvačice kojom se potvrđuje identitet vlasnika naloga, objavio je tehnološki bilten Platformer u nedjelju, pozivajući se na dvoje ljudi upoznatih s tim.

Korisnici bi se morali pretplatiti na Twitter Blue za 4,99 dolara mjesečno ili bi izgubili svoje "potvrđene" značke ako projekat krene naprijed, navodi se u izvještaju.

Izvršni direktor Tesle nije donio konačnu odluku i projekat bi još mogao biti ukinut, ali prema Platformeru, vjerovatno će verifikacija postati dio Twitter Bluea.

Odvojeno, The Verge je u nedjelju izvijestio da će Twitter povećati cijenu pretplate za Twitter Blue, koji također provjerava korisnike, sa 4,99 dolara na 19,99 dolara mjesečno, pozivajući se na internu prepisku koju su oni vidjeli.

Twitter Blue je lansiran u junu prošle godine kao prva pretplatnička usluga na platformi koja nudi "ekskluzivni pristup premium funkcijama" na bazi mjesečne pretplate, uključujući opciju uređivanja tweetova.

Funkcija za uređivanje tweetova je također postala dostupna ranije ovog mjeseca nakon što je Musk pokrenuo anketu na Twitteru u aprilu pitajući svoje milione pratilaca žele li dugme za uređivanje. Više od 70 posto je reklo da.

Musk je također zatražio da se odjavljeni korisnici koji posjećuju Twitterovu stranicu preusmjere na stranicu Explore koja prikazuje popularne tweetove, prema posebnom izvještaju Vergea objavljenom u nedjelju, koji se poziva na zaposlenike koji su upoznati s tim.

TRT World