Prema Forbesu, Muskova neto vrijednost pala je s 320 milijardi dolara u 2021. na 138 milijardi dolara u januaru 2023, uglavnom zbog lošeg poslovanja Teslinih dionica.      Foto: Reuters

Iako je tačnu brojku gotovo nemoguće utvrditi, Muskovi ukupni gubici daleko premašuju prethodni rekord od 58,6 milijardi dolara, koji je postavio japanski tehnološki investitor Masayoshi Son 2000. godine.

Prema Forbesu, Muskova neto vrijednost pala je s vrhunca od 320 milijardi dolara u 2021. na 138 milijardi dolara u januaru 2023, uglavnom zbog lošeg poslovanja Teslinih dionica, navodi se na oficijelnoj stranici Ginisovih rekorda.

Muskovi neuspjesi su također doveli do toga da je izgubio status najbogatije osobe na svijetu, a na tom mjestu trenutno se nalazi Bernard Arnault, osnivač konglomerata luksuzne robe LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), koji ima procijenjenu neto vrijednost od 190 milijardi dolara.

Većina bogatstva Elona Muska vezana je za dionice Tesle, čija je vrijednost pala za 65 posto u 2022.

Ovaj alarmantni pad ubrzao se u oktobru nakon što je Musk kupio Twitter za otprilike 44 milijarde dolara.

Burno preuzimanje, zajedno s Muskovim ponašanjem na platformi, izazvalo je najveću rasprodaju Teslinih dionica otkako je kompanija izašla na berzu 2010. godine.

Uprkos padu prosperiteta, Tesla ostaje najvrednija automobilska kompanija na svijetu, sa tržišnom kapitalizacijom za preko 100 milijardi dolara većom od njihovog najbližeg konkurenta, Toyote.

Ipak, iako je Musk izgubio više novca nego bilo koji čovjek u historiji, on neće uskoro ostati gladan - on je i dalje druga najbogatija osoba na svijetu.

TRT Balkan