3D štampana dizalica za pumpu za ulje postavljena je na novčanice dolara na ovoj ilustraciji, 14. aprila 2020.     Foto: Reuters

Nafta je skočila jer OPEC+ razmatra smanjenje proizvodnje ove sedmice, dok su azijske dionice pod utjecajem praznika u azijsko-pacifičkom regionu, koji će vjerovatno rezultirati slabim trgovanjem.

Američka nafta u ponedjeljak je porasla 3,01 posto, na 81,88 dolara po barelu, nakon što su izvori iz OPEC+ rekli Reutersu da bi proizvodnja nafte mogla biti smanjena za između 500.000 i milion barela dnevno.

Nafta Brent porasla je za 2,95 odsto, na 87,65 dolara po barelu.

Prvog trgovačkog dana u tromjesečju, MSCI-jev najširi indeks azijsko-pacifičkih dionica izvan Japana pao je za 0,43 posto, na putu da opada četvrtu sesiju zaredom.

U Australiji, gdje neke države obilježavaju državni praznik, S&P/ASX 200 indeks je pao za 0,15 posto.

Hongkonški Hang Seng indeks pao je za 0,64 posto.

Japanski indeks Nikkei 225 je, međutim, porastao za 0,72 posto, nakon što je optimistična kvartalna zarada kompanije Mimasu Semiconductor povećala dionice čipova.

Južna Koreja obilježava državni praznik u ponedjeljak, dok je Kina upravo ušla u Zlatnu sedmicu, a Hong Kong obilježava praznik u utorak.

"S obzirom na praznike, trgovina će vjerovatno biti slaba", rekao je u bilješci ING-ov regionalni šef istraživanja Robert Carnell.

Dolar nepromijenjen

Dolar se trgovao nepromijenjeno u odnosu na jen (144,75), nakon što je preko noći dostigao maksimum od 144,89. Japanski ministar finansija Shunichi Suzuki rekao je jutros da će vlada preduzeti "odlučne korake" kako bi spriječila oštre promjene valute.

Pažnja će kasnije tokom dana biti usmjerena na septembarske podatke za američki ISM proizvodni indeks.

"Malo je vjerovatno da će proizvodnja ISM-a narušiti optimizam oko američke ekonomije koja se dalje razvija uz pozitivne ekonomske pokazatelje objavljene u posljednjih nekoliko sedmica", napisao je tržišni strateg Saxo banke Redmond Wong u istraživačkoj bilješci.

U utorak će zasjedati Rezervna banka Australije, a tržišta očekuju još jedno povećanje stope od 50 baznih poena, kao i objavljivanje podataka o CPI inflaciji iz Japana.

Prometno zlato je poraslo za 0,47 posto − na 1.667,2208 dolara za uncu.

Vodeća kriptovaluta bitcoin oslabila je 1,15 posto, na 19.200 dolara.

TRT World