OPEC saopćio da je i globalna proizvodnja nafte značajno smanjena u maju.     Foto: AP

Proizvodnja sirove nafte u Libiji pala je na manje od 200.000 barela dnevno zbog kontinuiranog zatvaranja postrojenja, saopćilo je Ministarstvo nafte te zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Kao glavni razlog navodi se politička nestabilnost zemlje.

“Postoji samo nekoliko operativnih naftnih polja koja proizvode između 100.000 i 200.000 barela dnevno, navodi se u saopćenju.

Libijske plemenske grupe su od 17. aprila zatvorile veći dio libijskih naftnih postrojenja u južnim i centralnim dijelovima zemlje kako bi izvršili pritisak na premijera Abdula Hamida Dbeibeha da preda vlast vladi Fathija Bashaghe koju je imenovao parlament.

Prije zatvaranja postrojenja, Libija je proizvodila oko 1,2 miliona barela sirove nafte dnevno.

Libija ima najveće rezerve sirove nafte u Africi, ali proizvodnja i izvoz tog energenta su pogođeni sukobima koji u toj zemlji traju već 11 godina.

Podsjetimo, početkom prošle sedmice Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) saopćila je da je globalna proizvodnja nafte u maju smanjena za 150 hiljada barela dnevno u odnosu na prethodni mjesec te je pala na oko 98 miliona i 750 hiljada barela.


U ovom periodu proizvodnja sirove nafte u sklopu OPEC-a najviše je porasla u Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kuvajtu, a Libija, Nigerija i Gabon su bile zemlje u kojima je proizvodnja sirove nafte najviše smanjena.

Dnevna proizvodnja porasla je prošlog mjeseca za 60.000 barela u Saudijskoj Arabiji, 31.000 barela u UAE i 27.000 barela u Kuvajtu u odnosu na prethodni mjesec.

Zbog sve većeg poremećaja na globalnom tržištu ali i konstantnog smanjenja proizvodnje nafte, ostaje da se vidi da li će najnovija dešavanja ubrzati rast cijena na koji su krajnji potrošači već navikli.

TRT Balkan / agencije