Kompanija predviđa da će kinesko tržište usluga civilnog vazduhoplovstva dostići veličinu od 54,1 milijardu dolara do 2042.      Foto: Reuters

Evropski proizvođač aviona Airbus predviđa da će Kina postati najveće svjetsko tržište civilne avijacije u narednih 20 godina, ostavljajući iza sebe Evropu i Sjevernu Ameriku.

Kako navodi Xinhua, kompanija Airbus China je objavila da se očekuje da će flota komercijalne civilne avijacije u Kini dostići 10.930 aviona 2042. godine.

Kompanija predviđa da će kinesko tržište usluga civilnog vazduhoplovstva dostići veličinu od 54,1 milijardu dolara do ovog datuma, i predviđaju da će ostaviti iza sebe Evropu i Sjevernu Ameriku.

Hu Yongdong, šef strategija za korisničku podršku i razvoj poslovanja u Airbus China, izjavio je da je industrija civilnog zrakoplovstva u Kini pokazala stabilan razvoj u smislu efikasnosti i kvaliteta.

Broj pilota, tehničara i kabinskog osoblja zaposlenih u sektoru civilnog vazduhoplovstva u Kini iznosi oko 212 hiljada u 2023. godini, a predviđa se da će taj broj dostići 561 hiljadu 2042. godine.

TRT Balkan / agencije