Aramco je već u aprilu predložio američkoj firmi otkup poslovanja s globalnim proizvodima.      Foto: Reuters

Saudijska naftna kompanija Aramco kupila je poslovnu jedinicu američke firme Valvoline, proizvođača automobilskih, komercijalnih i industrijskih maziva i hemikalija, za 2,65 milijardi dolara, potvrdila je kompanija sa sjedištem u Dahranu.

"Valvolineovo poslovanje s globalnim proizvodima savršeno se uklapa s Aramcovom strategijom za maziva, jer će utjecati na našu globalnu proizvodnju baznih ulja, doprinijeti našim mogućnostima istraživanja i razvoja i ojačati naše postojeće odnose s OEM-ima (proizvođačima originalne opreme)", izjavio je Mohammed Al-Qahtani, viši potpredsjednik kompanije za nizvodni sektor, navodi se u saopštenju.

Iz Valvolinea je u oktobru prošle godine najavljeno da planiraju odvojiti maloprodajne usluge od poslovanja s globalnim proizvodima i tako izmijeniti strukturu kompanije.

Aramco je već u aprilu predložio američkoj firmi otkup poslovanja s globalnim proizvodima.

"Prodaja poslovanja s globalnim proizvodima predstavlja uspješan ishod naše strategije za otključavanje pune, dugoročne vrijednosti naših jakih, ali diferenciranih maloprodajnih usluga i globalnih proizvoda", rekao je izvršni direktor Valvolinea Sam Mitchell.

AA