Cijene benzina i dizela prikazane su u blizini benzinske pumpe, nakon objave ažuriranih cijena goriva, u brazilskoj naftnoj kompaniji Petrobras u Braziliji, Brazil. 18. juna 2022.     Foto: Reuters

Fjučersi sirove nafte Brent porasli su za 1,15 dolara, ili 1,3%, na 92,50 dolara po barelu do 00:49 GMT nakon što su u petak porasli za 0,5%. Američka sirova nafta West Texas Intermediate bila je 86,16 dolara po barelu, što je povećanje 1,05 dolara ili 1,2 posto. Ugovor na prvi mjesec ističe u utorak.

Oba ugovora, koja su prošle sedmice pala za više od 1% zbog zabrinutosti da bi još jedno povećanje kamatnih stopa od Federalnih rezervi moglo usporiti globalni rast, bila su podržana slabijim dolarom koji je dostigao višegodišnji maksimum.

Slabiji američki dolar čini robu denominiranu u dolarima jeftinijom za vlasnike drugih valuta.

U Kini, ublažavanje ograničenja pandemije COVID-19 u Chengduu, gradu na jugozapadu s više od 21 miliona stanovnika, ublažilo je zabrinutost u vezi s potražnjom kod drugog potrošača energije u svijetu. Kineski izvoz benzina i dizela se također oporavio, ublažavajući visoke lokalne zalihe, nakon što je Peking izdao nove kvote.

Uprkos pitanjima o budućnosti svjetske ekonomije, izvršni direktor kompanije Kuwait Petroleum Corporation (KPC) izjavio je u nedjelju da njeni kupci i dalje traže iste količine, bez promjena.

Proizvodnja nafte

Kuvajt trenutno proizvodi više od 2,8 miliona barela nafte dnevno u skladu sa svojom kvotom OPEC-a.

Na drugim mjestima, operacije utovara i izvoza nafte s iračkog naftnog terminala u Basrahu u subotu su se vratile na svoje uobičajene stope, saopštila je kompanija Basrah Oil Company, dan nakon što je obustavljena zbog izlivanja koje je sada obuzdano.

U Nigeriji, Shell-ovo plovilo za skladištenje i istovar Bonga s 200.000 barela dnevno planirano je za održavanje u oktobru, rekao je glasnogovornik u nedjelju.

Signalizirajući više zaliha iz Sjedinjenih Država, američke energetske kompanije su prošle sedmice dodale platforme za naftu i prirodni plin prvi put u tri sedmice.

Broj naftnih i plinskih platformi, rani pokazatelj buduće proizvodnje, porastao je za četiri na 763 u sedmici do 16. septembra, što je najviši rezultat od augusta, objavila je u petak kompanija za energetske usluge Baker Hughes Co.

TRT World