Crveno more je jedan od najčešće korištenih morskih puteva u svijetu za transport nafte i goriva.         Foto: AA

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija glasat će o rezoluciji koju predlaže SAD i kojom se predviđa osuda napada koje je jemenski pokret Huti izveo na trgovačke i komercijalne brodove u Crvenom moru.

“Blisko sarađujemo sa članicama Vijeća sigurnosti UN-a na usvajanju rezolucije kojom ćemo pokazati međunarodnu solidarnost po ovom kritičnom pitanju“, rekao je glasnogovornik Vijeća za američku nacionalnu sigurnost John Kirby.

Kirby je rekao da tekst rezolucije, koji će vjerovatno biti izglasan kasno u srijedu, nedvosmisleno zahtijeva da Huti prestanu s napadima.

“Također naglašava podršku Vijeća sigurnosti pravima plovidbe i naglašava da se tranzitni prolaz trgovačkih i komercijalnih brodova kroz Crveno more mora moći nesmetano nastaviti“, dodao je.

SAD je upozorio da će Huti snositi odgovornost za posljedice ako nastave da ugrožavaju živote, globalnu ekonomiju ili slobodan protok trgovine u kritičnim plovnim putevima u regionu.

SAD, Australija, Bahrein, Belgija, Kanada, Danska, Njemačka, Italija, Japan, Nizozemska, Novi Zeland i Velika Britanija pozvale su na hitan prekid “ilegalnih napada“ i oslobađanje nezakonito zatočenih plovila i posada.

Huti su gađali brodove u južnom dijelu Crvenog mora i upozorili da će napasti sve brodove povezane s Izraelom. Tvrde da su napadi usmjereni na podršku Palestincima dok se suočavaju s izraelskom agresijom i opsadom u Gazi.

Crveno more je jedan od najčešće korištenih morskih puteva u svijetu za transport nafte i goriva.

TRT Balkan / agencije