Smatra se da je u pitanju odgovor na zajedničku vojnu vježbu SAD-a, Južne Koreje i Japana u Istočnom moru.       Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Južna Koreja tokom zajedničkih vježbi ispalile su četiri projektila zemlja-zemlja u Istočno more, dan nakon što je Sjeverna Koreja lansirala balistički projektil, saopštila je u srijedu južnokorejska vojska.

“Dvije strane su lansirale po dvije rakete vojnog taktičkog raketnog sistema (ATACMS), koje su precizno pogodile lažne ciljeve i pokazale sposobnost saveznika da odvrate dalje provokacije”, javila je novinska agencija Yonhap sa sjedištem u Seulu, pozivajući se na izjavu zvaničnika južnokorejske vojske.

Američko ministarstvo odbrane u utorak je saopštilo da su njihove snage izvele odvojene vojne vježbe s Japanom i Južnom Korejom kao odgovor na sjevernokorejsko lansiranje balističkog projektila dugog dometa.

"Sjedinjene Države osuđuju ove akcije i pozivaju Sjevernu Koreju da se suzdrži od daljnjih nezakonitih i destabilizirajućih djela", rekao je Patrick Ryder, glasnogovornik Pentagona.
Sjeverna Koreja u utorak je prvi put nakon pet godina ispalila balističku raketu koja je prošla iznad Japana, koji je upozorio svoje građane da pronađu sklonište.

Smatra se da je u pitanju odgovor na zajedničku vojnu vježbu SAD-a, Južne Koreje i Japana u Istočnom moru.


Južnokorejska raketa uspaničila građane


Raketa južnokorejske vojske Hyunmoo-2 otkazala je ubrzo nakon lansiranja i srušila se tokom vježbe s američkom vojskom, uspaničivši stanovnike i navodeći mnoge da vjeruju da bi to mogao biti napad Sjeverne Koreje.

Vojska Južne Koreje se izvinila što je izazvala zabrinutost stanovnika zbog neuspjelog lansiranja projektila tokom zajedničke vježbe sa Sjedinjenim Državama kao odgovor na sjevernokorejsko lansiranje balističke rakete iznad Japana dan ranije.

Vojska je saopćila da bojeva glava projektila - južnokorejski Hyunmoo-2 - nije eksplodirala te da istražuje šta je uzrokovalo “nenormalan let”. Udruženi štabovi Južne Koreje saopćili su da nema povrijeđenih u nesreći.


TRT Balkan / agencije