Sjeverna Koreja optužuje SAD za eskalaciju tenzija na Korejskom poluotoku.     Foto: Reuters

Najnovija lansiranja projektila sugerišu da je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un odlučan u namjeri da nastavi s testiranjima oružja s ciljem povećanja svog nuklearnog arsenala uprkos međunarodnim sankcijama, piše AFP.

Mnogi stručnjaci kažu da je Kimov cilj konačno pridobiti priznanje SAD-a kao legitimne nuklearne države i ukidanje tih sankcija, iako međunarodna zajednica nije pokazala nikakav znak da dopušta da se to dogodi.

Najnovije rakete lansirane su u razmaku od 22 minute i pale su između Korejskog poluotoka i Japana, navodi se u saopćenju Zajedničkog štaba Južne Koreje. Prva je raketa letjela 350 kilometara i dostigla maksimalnu visinu od 80 kilometara, a druga je letjela 800 kilometara s visinom od 60 kilometara.

Južna Koreja je u srijedu saopštila da će SAD prerasporediti nosač aviona na nuklearni pogon u južnokorejskim vodama nakon što je Sjeverna Koreja lansirala balistički projektil.

Nosač aviona USS “Ronald Reagan“, koji je napustio poluotok nakon zajedničke vojne vježbe SAD-a, Južne Koreje i Japana prošle sedmice, sada će se vratiti u Istočno more, prenijela je novinska agencija Yonhap, pozivajući se na izjave načelnika generalštaba Južne Koreje.

Sjeverna Koreja optužuje SAD za eskalaciju tenzija na Korejskom poluotoku

Sjeverna Koreja osudila je raspoređivanje američkog nosača aviona na nuklearni pogon u južnokorejskim vodama i nazvala ga ozbiljnom prijetnjom stabilnosti situacije na Korejskom poluotoku.

"Demokratska Narodna Republika Koreja oštro osuđuje SAD i neke od njihovih vazalnih snaga zbog neopravdanog iznošenja pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija pravedne protuakcije koju je poduzela Korejska narodna armija protiv zajedničkih vježbi Južne Koreje i SAD-a", navodi ministarstvo, prenijela je Korejska centralna novinska agencija.

Ministarstvo ističe da pomno prati SAD koji "predstavlja ozbiljnu prijetnju stabilnosti na Korejskom poluotoku".

SAD optužuje Rusiju i Kinu da pomažu Sjevernoj Koreji u Vijeću sigurnosti UN-a

Sjedinjene Države su optužile Kinu i Rusiju da pomažu Sjevernoj Koreji štiteći je od pokušaja da se osnaže sankcije Vijeća sigurnosti UN-a protiv Pjongjanga zbog njegovih programa nuklearnog oružja i balističkih projektila.

“DPRK (Sjeverna Koreja) uživa široku zaštitu dvije članice ovog vijeća”, poručila je američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama Linda Thomas-Greenfield, 15-članom Vijeću sigurnosti.

“Ukratko, dvije stalne članice Vijeća sigurnosti omogućile su Kim Jong-unu takvo ponašanje”, kazala je američka ambasadorica, prenosi Reuters.

TRT Balkan / agencije