Evropska unija također je pripremila rezoluciju za tijelo UN-a da razmotri izolaciju Rusije od međunarodne zajednice.     Foto: AA

Generalna skupština Ujedinjenih naroda sazvat će hitnu sjednicu 10. oktobra u vezi s ruskom ilegalnom aneksijom ukrajinskih teritorija, kazao je glasnogovornik UN-a.

Zahtjev za održavanjem sjednice uputili su Ukrajina i Albanija nakon što je Rusija uložila veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se osuđuju "nezakoniti" referendumi koje je podržala Moskva s ciljem aneksije dijelova istočne Ukrajine.

Međunarodna zajednica snažno je osudila referendume i rusku aneksiju ukrajinskih teritorija.

Generalna skupština UN-a koja broji 193 člana raspravljat će o aneksiji četiri ukrajinske regije - Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona.

Evropska unija također je pripremila rezoluciju za tijelo UN-a da razmotri izolaciju Rusije od međunarodne zajednice.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je da se Rusija isključi iz svih međunarodnih organizacija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u petak dokument o pripajanju ukrajinskih regija Donjeck, Herson, Lugansk i Zaporožje Rusiji.

Na svečanosti održanoj u glavnom gradu Moskvi, ruski predsjednik Vladimir Putin i čelnici takozvanih proruskih administracija potpisali su sporazume o pripajanju ukrajinskih regija Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja Rusiji.

Od 23. do 27. septembra, ukrajinski separatistički regioni Donjeck i Luganjsk i dijelovi Zaporožja i Hersona pod ruskom kontrolom održali su referendume o pridruživanju Rusiji.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da više od 98 posto ljudi koji žive u ukrajinskim regijama podržava pripajanje Rusiji.

TRT Balkan / agencije