Sjeverna Koreja obećava jačanje nuklearnog odvraćanja.     Foto: Reuters

Sjeverna Koreja je saopćila da nedavna subkritična nuklearna proba Sjedinjenih Država dodaje novu napetost međunarodnoj trci u nuklearnom naoružanju i obećala je da će poduzeti mjere neophodne za poboljšanje svog stava nuklearnog odvraćanja, objavila je državna novinska agencija KCNA.

Američko ministarstvo energetike saopćilo je da je njegova Nacionalna administracija za nuklearnu sigurnost provela subkritični eksperiment na svom poligonu u Nevadi kako bi prikupila podatke koji podržavaju pouzdanost i efikasnost nuklearnih bojevih glava.

„Da bismo se izborili sa strateškom nestabilnošću u regionu i ostatku svijeta uzrokovanom jednostranom akcijom SAD-a, ne možemo a da ne preispitamo mjere neophodne za poboljšanje ukupnog stava nuklearnog odvraćanja u okviru svojih suverenih prava i mogućnosti", poručeno je iz KCNA-a.

Nije elaborirano koje će mjere razmotriti.

Šest nuklearnih testiranja

Subkritični nuklearni testovi ne uključuju nuklearnu eksploziju i ne pokreću fisijske lančane reakcije.

Sjedinjene Države su potpisnice globalnog sporazuma o zabrani nuklearnih proba i okončale su testove nuklearne eksplozije 1992. godine.

Sjeverna Koreja je izvela šest podzemnih nuklearnih proba i vjeruje se da je spremna za sedmu, iako su južnokorejski zvaničnici rekli da nema naznaka neposredne probe.

Sjeverna Koreja je pod sankcijama Vijeća sigurnosti UN-a zbog svojih nuklearnih proba i razvoja balističkih projektila.

TRT Balkan / agencije