Hamas: Upravljanje Gazom je čisto palestinska stvar

Hamas: Upravljanje Gazom je čisto palestinska stvar

John Kirby rekao je da Hamas ne može biti dio jednačine upravljanja u Gazi.
Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa prije mjesec dana.    Foto: Reuters

Hamas je u srijedu naveo da je upravljanje Pojasom Gaze "čisto palestinska stvar", kao odgovor na izjave iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da taj pokret ne može biti dio jednačine upravljanja u toj enklavi.

"Upravljanje Gazom ili dijelom naše zemlje je palestinska stvar i nijedna sila neće moći promijeniti stvarnost ili nametnuti svoju volju", rekao je portparol Hamasa Abdul-Latif al-Qanou.

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost John Kirby rekao je u utorak da Hamas ne može biti dio jednačine upravljanja u Gazi.

"Potreban je zdrav niz razgovora o tome kako će izgledati post-konfliktna Gaza i upravljanje", dodao je Kirby.

Abdul-Latif al-Qanou nazvao je Kirbyjev poziv za izbacivanje Hamasa "čistom maštom".

"Hamas je pokret za nacionalno oslobođenje i živi u svakom palestinskom domu. Hamas je sastavni dio našeg naroda i ima pravo na otpor okupaciji u skladu sa svim zakonima i običajima", rekao je al-Qanou.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa prije mjesec dana.

Od tada je ubijeno najmanje 10.328 Palestinaca, među kojima 4.237 djece i 2.719 žena. Prema zvaničnim podacima broj poginulih u Izraelu je oko 1.600.

Osim velikog broja žrtava i masovnog raseljavanja, zbog izraelske opsade za 2,3 miliona stanovnika Gaze osnovne zalihe su pri kraju.

TRT Balkan / agencije