Posljedice izraelskog napada na kuću nakon isteka privremenog primirja između Hamasa i Izraela u Rafahu, na jugu Gaze.      Foto: TRT World

Zapanjujući broj djece i žena ubijenih u opkoljenoj Gazi stavio je u centar pažnje sve veće korištenje umjetne inteligencije (AI), koja ne pravi razliku između boraca i civila u odabiru ciljeva.

Kako Izrael nastavlja svoju ofanzivu na razorenu Gazu nakon sedmodnevnog prekida vatre, broj žrtava je naglo porastao – s blizu 16.000 ubijenih ljudi otkako je Izrael pokrenuo ono što se opisuje kao "kolektivno kažnjavanje" stanovnika Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra.

U pokušaju da se cilja na skrovišta Hamasa, napadi IDF-a daleko su od hirurških, a izvještaji ukazuju na ograničenu pažnju metodama odabira meta u Gazi. Integracija AI u smrtonosne operacije odigrala je ključnu ulogu u nedavnim ratovima Izrael-Hamas.

U maju 2021. zvaničnici su rekli da je Izrael vodio svoj "prvi AI rat" tokom bombardiranja Gaze 11 dana koristeći mašinsko učenje i napredno računarstvo.

I mjesecima prije napada Hamasa u Izraelu 7. oktobra, IDF je otkrio svoju integraciju AI u smrtonosne operacije.

Prema Bloombergu, IDF je od 15. jula pokrenuo korištenje umjetne inteligencije za odabir ciljeva u zračnim napadima i logističkom planiranju tokom rata.

Izraelski zvaničnici su također otkrili implementaciju AI sistema za odabir ciljeva u zračnom bombardovanju, uz još jedan model pod nazivom 'Fire Factory'.

Sistem Fire Factory koristi podatke o vojnim odobrenim ciljevima za izračunavanje opterećenja municijom, određivanje prioriteta i dodjelu hiljada ciljeva avionima i dronom, te predlaganje rasporeda za naredne napade.

Izrael i Gaza su u ratu nakon iznenadnog napada Hamasa. Foto: TRT World

A u posljednjem ratu između Izraela i Hamasa, korištenje AI platforme nazvane "Evanđelje" je značajan aspekt njihovih operacija u Gazi.

Sadašnji i bivši članovi izraelske obavještajne zajednice, palestinska svjedočanstva, podaci iz Gaze i službene izjave sugeriraju da je odobrenje za bombardiranje nevojnih ciljeva, ublažavanje ograničenja u pogledu očekivanih civilnih žrtava i korištenje umjetne inteligencije za stvaranje neviđenog broja potencijalnih sve su mete doprinijele jednoj od najsmrtonosnijih vojnih kampanja protiv Palestinaca od 1948.

Dakle, u izraelskoj operaciji "Željezni mačevi" došlo je do značajnog povećanja bombardovanja nevojnih ciljeva, uključujući privatne stambene objekte, javne zgrade, infrastrukturu i nebodere, koje je vojska kategorisala kao "mete moći".

Očekivane žrtve

Nekoliko izvora, u razgovoru za časopise "+972" i "Lokalni poziv", potvrdilo je da izraelska vojska posjeduje dosjee o većini potencijalnih ciljeva u Gazi, uključujući stanove.

Ovi dosjei navode broj civila koji će vjerovatno biti ubijeni u napadu na određeni cilj. Vojne obavještajne jedinice izračunavaju i znaju očekivane civilne žrtve prije nego što izvedu napad.

Navodeći slučaj, jedan izvor je rekao da je vojna komanda svjesno odobrila operaciju za atentat na jednog najvišeg vojnog komandanta Hamasa – što je rezultiralo smrću stotina palestinskih civila.

Drugi izvor je rekao da se odluka odnosi na civilne žrtve, ističući da se ništa ne dešava slučajno.

Istraga časopisa "+972" sugerira da je široko rasprostranjena upotreba sistema "Habsora" ("Evanđelje"), prvenstveno izgrađenog na AI, također doprinijela velikom broju meta i velikoj šteti civilnom životu u Gazi.

“Evanđelje” i njegova uloga u Gazi

Opisan kao "fabrika masovnih ubistava", ovaj AI sistem može generirati mete gotovo automatski brzinom koja premašuje prethodne mogućnosti.

To također omogućava vojsci da izvodi opsežne napade na stambene kuće, čak i ciljajući one koji su mlađi operativci Hamasa.

Palestinska svjedočenja upućuju na to da je od 7. oktobra vojska napadala i privatne rezidencije bez poznatih ili očiglednih pripadnika Hamasa. Ovi štrajkovi, kako potvrđuju izvori, svjesno rezultiraju smrću čitavih porodica.

Viši obavještajni službenik navodno je naglasio cilj "ubijanja što je moguće više Hamasovih operativaca" nakon 7. oktobra, popuštajući kriterije u vezi s nanošenjem civilne štete. To je dovelo do granatiranja zasnovanog na širokom ćelijskom preciziranju – što je rezultiralo civilnim žrtvama – radi uštede vremena umjesto ulaganja u preciznije ciljanje.

Ishod ove politike je zapanjujući gubitak ljudskih života u Gazi od 7. oktobra. Više od 300 porodica izgubilo je deset ili više članova u izraelskim bombama u posljednja dva mjeseca — što je brojka 15 puta veća nego u prethodnom najsmrtonosnijem ratu Izraela u Gazi u 2014.

„Sve se ovo dešava suprotno protokolu koji je IDF koristio u prošlosti“, citira jedan izvor časopis "+972".

"Postoji osjećaj da su visoki zvaničnici u vojsci svjesni svog neuspjeha 7. oktobra i zauzeti pitanjem kako da pruže izraelskoj javnosti sliku [pobjede] koja će spasiti njihovu reputaciju."

Koji se oblici podataka unose u "Evanđelje" još nije poznato. Ipak, obično uključuje analizu opsežnih informacija iz različitih kanala, uključujući snimke dronova, presretnute komunikacije, podatke nadzora i detalje dobivene praćenjem individualnih i grupnih kretanja i obrazaca ponašanja.

Zvaničnik uključen u odluke o gađanju prethodnih operacija u Gazi rekao je da IDF ranije nije bombardirao domove mlađih pripadnika Hamasa. Međutim, oni vjeruju da se ovaj pristup promijenio u trenutnom sukobu, gdje su na meti kuće osumnjičenih Hamasovih operativaca bez obzira na rang.

"Pripadnici Hamasa koji zapravo ništa ne znače žive u kućama širom Gaze. Tako da obilježavaju kuću i bombarduju kuću i ubijaju sve tamo", rekao je zvaničnik za +972/Lokalni poziv.

Vrsta meta

Prema izvorima koji govore za "+972" i "Lokalni poziv", izraelski avioni su gađali Gazu u otprilike četiri kategorije. Prvi uključuje "taktičke mete", kao što su standardni vojni ciljevi kao što su naoružane ćelije militanata, skladišta oružja, raketni bacači, lanseri protivtenkovskih projektila, lansirne jame, minobacačke bombe, vojni štabovi i osmatračnice.

Druga kategorija su "podzemni ciljevi", uglavnom tuneli koje je Hamas iskopao ispod naselja Gaze, uključujući i ispod civilnih kuća. Zračni udari na ove ciljeve mogu dovesti do urušavanja kuća iznad ili blizu tunela.

Treća kategorija, "mete snage", uključuje nebodere, stambene kule i javne zgrade poput univerziteta, banaka i vladinih ureda u gradskim centrima.

Tri obavještajna izvora sugeriraju da ciljanje ovih struktura ima za cilj vršenje "građanskog pritiska" na Hamas namjernim napadom na palestinsko društvo.

Posljednju kategoriju čine "porodične kuće" ili "domovi operativaca". Navedena svrha je uništavanje privatnih rezidencija kako bi se izvršio atentat na jednog stanovnika za kojeg se sumnja da je pripadnik Hamasa ili grupe Islamski džihad.

"Hamas je posvuda u Gazi; ne postoji zgrada u kojoj nema nešto od Hamasa, pa ako želite da pronađete način da pretvorite neboder u metu, moći ćete to učiniti", rekao je jedan bivši obavještajni službenik.

"Oni nikada neće samo pogoditi neboder koji nema nešto što bismo mogli definirati kao vojni cilj", rekao je drugi obavještajni izvor, koji je izveo prethodne udare na moćne ciljeve.

"Uvijek će postojati sprat u neboderu (povezan s Hamasom). Ali uglavnom, kada su u pitanju ciljevi moći, jasno je da meta nema vojnu vrijednost koja opravdava napad koji bi srušiti cijelu praznu zgradu usred grada uz pomoć šest aviona i bombi teških nekoliko tona."

Ruševine u Gazi od izraelskog zračnog bombardiranja Foto: TRT World

Međutim, palestinska svjedočenja u tekućem ratu pokazuju da neke ubijene porodice nisu uključivale operativce iz ovih organizacija.

Od 10. novembra, glasnogovornik IDF-a je izvijestio da je Izrael napao ukupno 15.000 ciljeva u Gazi tokom prvih 35 dana trenutnog sukoba.

Ova brojka je znatno veća nego u četiri prethodne velike operacije u opkoljenoj enklavi: Čuvar zidova 2021. (1.500 meta u 11 dana), Zaštitna ivica 2014. (između 5.266 i 6.231 meta u 51 dan), Stub odbrane u 2012. (oko 1.500 meta u osam dana), i Cast Lead 2008. (3.400 meta za 22 dana).

Kako izraelski komandanti dobijaju liste ciljeva generisanih pomoću AI alata kao što je "Evanđelje", nebiranje metoda izaziva zabrinutost, a sve veća zavisnost zbog umjetne inteligencije može pretvoriti ljude u puke komponente u mehanizovanom procesu, ugrožavajući njihovu sposobnost da efikasno procijene utjecaj na živote civila.

TRT Balkan