Štrajk holivudskih pisaca, scenarista počeo je 2. maja, a ubrzo, već 13. jula pridružili su im se i članovi Udruženja filmskih glumaca (SAG).     Foto: Reuters

Članovi odbora sindikata holivudskih pisaca odobrili su ugovor sa studijima, vraćajući holivudsku filmsku industriju bar delimično u normalnu nakon istorijskog zastoja proizvodnje filmova, prenosi AP.

Dva dana nakon što je postignut provizorni sporazum sa koalicijom najvećih holivudskih studija, servisa za striming i produkcijskih kompanija, upravni odbori istočnog i zapadnog ogranka Udruženja pisaca Amerike i njihov zajednički pregovarački odbor glasali su za prihvatanje sporazuma.

Nakon glasanja, oni su proglasili da je štrajk završen i da će pisci moći da počnu sa pisanjem scenarija već od danas.

Štrajk holivudskih pisaca, scenarista počeo je 2. maja, a ubrzo, već 13. jula pridružili su im se i članovi Udruženja filmskih glumaca (SAG).

Bi-Bi-Si podseća da je ovo bio najduži štrajk koji je pogodio Holivud u poslednjih nekoliko decenija.

Pisci su stupili u štrajk nezadovoljni platama i upotrebom veštačke inteligencije (AI) u filmskoj industriji. Prema proceni ekonomiste Milken instituta Kevina Klovdena, štrajk je koštao američku ekonomiju oko 5 milijardi dolara.

Tanjug