Ranil Wickremesinghe je osvojio 134 od 225 glasova u parlamentu.     Foto: Reuters

Generalni sekretar parlamenta, nakon glasanja u srijedu ujutro, objavio je da je Ranil Wickremesinghe, koji je osvojio 134 od 225 glasova u parlamentu, izabran za novog predsjednika.

Važećih je bilo 219 glasova, četiri glasa proglašena su nevažećim, a dva zastupnika su prilikom glasanja ostali suzdržani.

U trci za mjesto predsjednika bila su tri kandidata. Wickremesinghe se suočio s Dullasom Alahapperumom i Anurom Kumarom Dissanayakeom, koje podržava opozicija.

Prošle sedmice premijer Wickremesinghe položio je zakletvu kao privremeni predsjednik Šri Lanke, nakon što je Gotabaya Rajapaksa pobjegao iz zemlje.
On je izjavio da želi okupiti sve "da bi se formirao nacionalni konsenzus", te da je "prijatelj ljudi", a ne prijatelj klana Rajapaksa.

Bivši predsjednik Rajapaksa pobjegao je s Maldiva u Singapur nakon što su višemjesečni ulični protesti protiv ekonomske krize na Šri Lanki eskalirali u socijalne nemire. Hiljade demonstranata su upale u predsjedničku palatu u glavnom gradu Colombu i zapalile kuću premijera.

Stanovnici Šri Lanke za krizu krive političku dinastiju Rajapaksa. Rajapaksin brat Mahinda podnio je ostavku na mjesto premijera u maju.

Zbog nedostatka deviznih rezervi nakon kolapsa ekonomije koja zavisi od turizma, ova ostrvska država s 22 miliona stanovnika nije platila sav inostrani dug.

Nije bila u mogućnosti da plati hranu, gorivo i druge osnovne potrepštine, a nestašica goriva je dovela do dugotrajnih isključenja struje. Škole su zatvorene, a državni službenici rade od kuće.

Vlada pregovara s Međunarodnim monetarnim fondom o paketu pomoći, ali dogovor i dalje nije finalizovan.

TRT Balkan / agencije