Desetine hiljada Britanaca na ulicama Londona u znak podrške Gazi

Desetine hiljada Britanaca na ulicama Londona u znak podrške Gazi

Londonska Metropolitan policija je poduzela opsežne mjere obezbjeđenja skupa.
Demonstranti, koji su se po deveti put okupili na ruti dugoj pet kilometara uz poziv mnogih nevladinih organizacija da pozovu na solidarnost i prekid vatre u Palestini.     Foto: AA

Desetine hiljada ljudi, koji svake subote izlaze na ulice u znak solidarnosti s Palestinom od 14. oktobra, okupili su se i danas u Londonu.

Oni koji su se okupili u historijskom centru grada gdje se nalazi Centralna banka i druge finansijske institucije, marširali su do zgrade parlamenta tražeći trajni prekid vatre u Gazi i protestujući zbog neprihvatanja nacrta rezolucije kojom se zahtijeva prekid vatre u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN).

Demonstranti, koji su se po deveti put okupili na ruti dugoj pet kilometara uz poziv mnogih nevladinih organizacija da pozovu na solidarnost i prekid vatre u Palestini, ponovili su svoj zahtjev da Izrael prestane s napadima na Gazu, da okonča diskriminatornu politiku koja se primjenjuje na Palestince, i na pravdu za Palestince.

Dok su demonstranti zahtijevali da britanska vlada i političari prekinu svoju podršku Izraelu i pridruže se pozivima na prekid vatre koji su upućeni širom svijeta, oni su protestovali i zbog glasanja u VSUN-u gdje je Velika Britanija bila suzdržana.

S druge strane, londonska Metropolitan policija je poduzela opsežne mjere obezbjeđenja skupa.

TRT Balkan / agencije