Egipatski predsjednik je naglasio neophodnost priznavanja palestinske države od strane međunarodne zajednice i njenog prijema u Ujedinjene nacije.              Foto: AA

Egipatski predsjednik Abdel Fattah El Sisi pozvao je danas na uspostavljanje palestinske države, demilitarizirane uz garancije i prisustvo evropskih, američkih ili snaga Ujedinjenih nacija.

Egipatska agencija MENA javlja da se El Sisi u Kairu sastao sa premijerom Španije Pedrom Sanchezom i belgijskim premijerom Alexanderom De Crooom, a na sastanku su razgovarali o razvoju događaja u Pojasu Gaze.

“Mora postojati palestinska država prema granicama od 4. juna 1967. sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, rame uz rame s Izraelom. Spremni smo da se ta država demilitarizira i da postoje garancije prisustva snaga, bilo iz NATO-a, Ujedinjenih nacija ili arapskih ili američkih snaga, tako da možemo postići sigurnost za obje države, palestinsku u nastajanju države i izraelske države“, rekao je El Sisi.

Egipatski predsjednik je naglasio neophodnost priznavanja palestinske države od strane međunarodne zajednice i njenog prijema u Ujedinjene nacije.

TRT Balkan / agencije