Zelenski: Ukrajina će proslaviti još jednu pobjedničku odluku ulaskom u EU

Zelenski: Ukrajina će proslaviti još jednu pobjedničku odluku ulaskom u EU

Predsjednik Ukrajine je izrazio zahvalnost onima koji su podržali Kijev i ispunili dogovoreno.
"Ispunili smo preporuke Evropske komisije. Odagnali smo sumnje. Danas je donesena odluka o otvaranju pregovora o pristupanju EU", rekao je Zelenski.             Foto: AA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će Ukrajina imati još jednu "pobjedničku odluku" kada bude slavila pristupanje Evropskoj uniji (EU).

"Biće još jedna pobjednička odluka - doći će vrijeme kada ćemo moći da proslavimo pristupanje Ukrajine EU", rekao je Zelenski u televizijskom obraćanju naciji u gradu Lavovu u četvrtak kasno, nakon povratka iz nenajavljene posjete bazi američke vojske u Wiesbadenu u Njemačkoj.

Njegove izjave uslijedile su nakon što je Evropski savjet objavio da će započeti pregovore o članstvu s Ukrajinom i Moldavijom, zemljama koje su dobile status kandidata u junu 2022. i da je Gruziji dao formalni status kandidata.

Opisujući rezultat sastanka Evropskog savjeta kao "zaista izvanredan" za Ukrajinu i cijelu Evropu, Zelenski je izrazio zahvalnost onima koji su podržali Kijev i "ispunili tačno ono što smo dogovorili", kao i svima u Ukrajini koji su učinili "sve potrebno".

"Ispunili smo preporuke Evropske komisije. Odagnali smo sumnje. Danas je donesena odluka o otvaranju pregovora o pristupanju EU", rekao je Zelenski.

Dodao je da je pred Ukrajinom i dalje ogroman posao u integraciji u EU, ali da je Kijev dokazao za šta je sposoban. ​​​​

"Mnogi ljudi u Ukrajini su sada raspoloženi, a ovo je važno, ovo je motivacija. I čestitam svima vama, svakome od vas, na postignutom! Postigli smo svi mi koji kroz jedinstvo Ukrajine jačamo jedinstvo cijele Evrope", dodao je.

Zelenski se zahvalio i ukrajinskim snagama na frontu, rekavši da se vratio u Ukrajinu s odlukom o pristupanju EU i uz dalju vojnu podršku, misleći na pregovore u Washingtonu.

TRT Balkan / agencije