Osuđujući izraelske napade na Gazu, Tatar je izjavio: "Kao narod kiparskih Turaka, izražavamo svoju nesaglasnost s ovim činom na najvišem nivou."     Foto: AA

Predsjednik Turske Republike Sjeverni Kipar (TRSK) prokomentarisao je navode da je Velika Britanija koristila svoje baze u administraciji kiparskih Grka na južnom Kipru da podrži napade Izraela na Gazu, ističući da takve akcije nikada neće dobiti odobrene od turskog naroda.

Predsjednik Ersin Tatar rekao je da je za Veliku Britaniju, kao respektabilnu državu, neodgovarajuće da podržava takav masakr.

On je u utorak rekao: "Ako se intervencija vrši s Kipra, to je još gore jer je Kipar naša domovina u kojoj smo rođeni i odrasli. Narod kiparskih Turaka osudio je takav incident i nikada ga nije odobrio.”

Nakon 7. oktobra, navodno je Velika Britanija koristila svoje baze na južnom Kipru da podrži izraelske napade na Gazu.

Tvrdnje o vojnoj podršci

List Haaretz tvrdi da je više od 40 američkih teretnih aviona, 20 britanskih teretnih aviona i sedam teretnih helikoptera prevezlo oružje, opremu i osoblje u bazu Akrotiri na ostrvu Kipar.

Lider kiparskih Grka Nikos Christodoulides tvrdio je da američke baze na ostrvu nisu koristile za transport oružja i municije u Izrael, već da su Britanci i Amerikanci bili spremni za moguće evakuacije u regionu.

Cyprus Mail je 21. novembra izvijestio da je britanski državni ministar za oružane snage James Heappey najavio povećanje broja vojnika na ostrvu i u istočnom Mediteranu s 3.500 na 4.500 nakon 7. oktobra.

Ističući da je Turkiye jedina zemlja koja je ispunila svoju ulogu među garantima u Kiparskoj mirovnoj operaciji 1974. godine, Tatar je podsjetio da je Velika Britanija ostala ravnodušna tokom događaja 1963. godine.

"Međutim, oni se miješaju u poslove druge zemlje koristeći ove baze. Zbog baza koje su stekli u prošlosti, Velika Britanija može voditi vojne operacije u ovim regijama kako želi", rekao je.

TRT Balkan