Avion poljske Vlade Tupoljev-154 srušio se prilikom slijetanja na vojni aerodrom Smolensk-Sjever u Rusiji.      Foto: AA

U Poljskoj je danas obilježena godišnjica avionske nesreće iz 2010. godine kada je poginuo poljski predsjednik Lech Kaczynski i još 95 putnika.

U nesreći kod Smolenska prije 13 godina poginuli su Kaczynski, njegova supruga Marija i niz visokorangiranih poljskih političkih i vojnih dužnosnika.

Avion poljske Vlade Tupoljev-154 srušio se prilikom slijetanja na vojni aerodrom Smolensk-Sjever u Rusiji.

Vijenci i cvijeće položeni su u Varšavi i diljem zemlje na spomenike i grobove žrtvama nacionalne tragedije. Cvijeće su položili i poljski predsjednik Andrzej Duda i premijer Mateusz Morawiecki.

Na današnji dan prije 13 godina, visoki predstavnici Poljske, uključujući šefa države Kaczynskog, načelnika stožera oružanih snaga, političare, svećenike i druge dužnosnike, zaputili su se predsjedničkim avionom za Katin, blizu Smolenska u Rusiji.

Povod odlaska je bio odavanje počasti žrtvama masakra 70 godina ranije. Sovjetska tajna služba NKVD ubila je u tamošnjoj šumi 22.000 pripadnika poljske elite.

Morawiecki je podsjetio da su 22.000 Poljaka, uključujući administratore, oficire i sveštenstvo, ubile sovjetske snage 1940. godine u Katinu u Rusiji.

Podsjetio je da je delegacija, na čelu sa tadašnjim predsjednikom, poginula na putu prema Katini.

"Danas se sjećamo žrtava masakra u Katinu i svih onih koji su poginuli u katastrofi u Smolensku", rekao je Morawiecki.

Nekoliko je mišljenja o uzrocima pada aviona. Jedni tvrde da se radi o ljudskoj greški zbog magle, a drugi navode da je avion eksplodirao i raspao se nekoliko minuta prije slijetanja.

TRT Balkan