Delegacije su položile cvijeće na spomenik u Parku prijateljstva i učenjem Fatihe odale počast šehidima koji su položili živote u ratu za oslobađanje Karabaha.            Foto: AA

U organizaciji Ambasade Azerbejdžana u Bosni i Hercegovini danas je u Parku prijateljstva u Sarajevu obilježen Dan pobjede, koji se u Azerbejdžanu obilježava povodom treće godišnjice oslobađanja azerbejdžanske teritorije u Karabahu koja je bila pod višedecenijskom armenskom okupacijom.

Skupu su prisustvovali ambasador Azerbejdžana Vilayat Mukhtar oglu Guliyev, predstavnici ambasada i institucija Azerbejdžana i Republike Turkiye i učenici Maarif škola u Sarajevu (Maarif Schools of Sarajevo).

Delegacije su položile cvijeće na spomenik u Parku prijateljstva i učenjem Fatihe odale počast šehidima koji su položili živote u ratu za oslobađanje Karabaha.

Azerbjdžanski ambasador u Bosni i Hercegovini Guliyev istakao je da je ovo veoma važan dan u modernoj historiji Azerbejdžana koji se slavi kao Dan pobjede i oslobođenja Karabaha.

On se posebno zahvalio Republici Turkiye i njenoj vojsci koja je u ratu za oslobađanje Karabaha ponovo potvrdila kakav je prijatelj te je dodao da je to bila zajednička pobjeda.

“Posebno smo ponosni da ovaj važan dan obilježavamo u Bosni i Hercegovini. Ovo je zajednički Dan pobjede i Azerbejdžanaca i Turaka jer smo tokom 44-dnevnog rata do pobjede došli uz svesrdnu podršku Turkiye i turskog naroda. Azerbejdžan danas vidi plodove oslobađanja i gradi nove ceste, aerodrome, obnavlja svoje gradove nakon 28 godina okupacije“, kazao je ambasador Guliyev.

Guliyev je za Anadolu kazao kako se nada da će za nekoliko godina Karabah postati regija koja će privlačiti pažnju svjetske javnosti i postati centar turizma i kulture.

Na današnji dan 2020. godine azerbejdžanska vojska je ušla i oslobodila Šušu, strateški važan grad i simbol Karabaha, koji je blizu 30 godina bio pod armenskom okupacijom.

Nakon napada armenske vojske na pogranična azerbejdžanska naselja u Karabahu, azerbejdžanska vojska je 27. septembra 2020. godine krenula u kontranapad i rat za oslobađanje više od 300 naseljenih mjesta Karabaha trajao je 44 dana.

Ulazak azerbejdžanske vojske u Šušu doveo je do rasula u redovima armenske vojske, a vlasti Armenije su 10. novembra 2020. godine potpisale deklaraciju u kojoj je ta zemlja priznala poraz i obećala da će povući svoju vojsku i iz regija Agdam, Kelbajar i Lačin.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev proglasio je 8. novembar, odnosno datum oslobođenja grada Šuše, Danom pobjede.

TRT Balkan / agencije