U prvoj fazi sporazuma zatraženo je potpuno ukidanje ograničenja povratka raseljenih u Pojasu Gaze.     Foto: AA

Palestinski izvori izvijestili su da je Hamas prihvatio plan koji predviđa tri faze razmjene zarobljenika i prekida vatre u Pojasu Gaze, a svaka će trajati 45 dana.

U razgovoru za AA palestinski izvori prenijeli su detalje Hamasovog odgovora na ponudu razmjene zarobljenika i prekida vatre u vezi s "okvirnim sporazumom".

Izvori navode da je Hamas prihvatio ponudu i pripremio dodatni nacrt koji će biti dio okvirnog sporazuma. Hamas je prihvatio plan koji predviđa tri faze razmjene zarobljenika i prekida vatre u Gazi, a svaka će trajati 45 dana.

Palestinski izvori otkrivaju da prva faza sporazuma uključuje oslobađanje žena, djece i staraca s obje strane, te da je zatraženo da broj vozila humanitarne pomoći koja ulaze u Pojas Gaze tokom prve faze ne bude manji od 500 dnevno.

U prvoj fazi sporazuma zatraženo je potpuno ukidanje ograničenja povratka raseljenih u Pojasu Gaze.

"Prva faza plana također uključuje povlačenje izraelskih snaga iz naselja u svim regijama Pojasa Gaze", navedeno je.

Hamas je zatražio da se bolnice u Gazi stave u funkciju u prvoj fazi, kao i to da se poprave bolnice oštećene u napadima.

"U drugoj fazi plana, od Izraela se traži da oslobodi neke od palestinskih zatvorenika u zamjenu za oslobađanje izraelskih vojnih zarobljenika koje drži Hamas u Gazi u roku od 45 dana. U drugoj fazi Hamas zahtijeva potpuno povlačenje izraelskih snaga iz Gaze", dodano je.

Razmjena tijela između strana predviđena je u roku od 45 dana, što je treća faza plana, a izvori otkrivaju kako taj proces uključuje i održavanje pregovora za "konačni kraj rata".

Hamas je navedenim planom predvidio da se pregovori koji su započeti u prvoj fazi završe u drugoj fazi kako bi se rat u potpunosti okončao.

Palestinski izvori izvijestili su da je Hamas u aneksu detaljno napisao koji će zatvorenici biti pušteni u svakoj fazi i zahtijevao oslobađanje svih palestinskih zatvorenika uhapšenih od 7. oktobra.

Hamas je jučer objavio da je svoj odgovor na okvirni sporazum poslao Egiptu i Kataru.

U saopćenju, u kojem se ističe da je Hamas dostavio svoj odgovor nakon konzultacija s palestinskim grupama, navedeno je da je Hamas "pozdravlja ponudu jer garantira potpuno i sveobuhvatno primirje, okončava napade na palestinski narod, ukida blokadu Pojasa Gaze, garantira obnovu i dovršava proces razmjene zarobljenika".

TRT Balkan / agencije