Lider Hamasa je naglasio da je "Netanyahu izmislio opravdanja za nastavak napada na Gazu, proširenje sukoba i sabotiranje napora za prekid vatre".      Foto: Reuters

Šef političkog biroa Hamasa Ismail Haniyeh izjavio je da izraelski premijer Benjamin Netanyahu izmišlja izgovore da nastavi rat u Pojasu Gaze, proširi sukobe i sabotira napore za prekid vatre koji se provode preko posrednika.

Haniyeh se u pisanoj izjavi osvrnuo na temu prekida vatre u Gazi i tekuće pregovore u Kairu.

Lider Hamasa je naglasio da je "Netanyahu izmislio opravdanja za nastavak napada na Gazu, proširenje sukoba i sabotiranje napora za prekid vatre".

Naveo je da je pokret Hamas, na čijem je čelu, i dalje voljan postići sporazum o okončanju napada na Gazu, garantovanju povlačenja Izraela i razmjeni zarobljenika.

Ističući da je Hamas pokazao pozitivan i fleksibilan stav prije pregovora u Kairu koji su u toku, Haniyeh je napomenuo da su nastavili kontakte sa posrednicima i drugim grupama otpora.

Haniyeh je također izjavio da Sjedinjene Američke Države trebaju zaustaviti rat umjesto da daju Izraelu oružje za uništavanje i genocid.

TRT Balkan / agencije